Hvordan sikrer man tøjets skæbne miljøansvarligt?
Krølle køber ikke mere tøj, end han har brug for, og han køber kun tøj, som han bruger igen og igen.
Han vil gerne have en plan for, hvad han gør med sit tøj, når det er udslidt, og hvad med det tøj, som godt kan bruges, men som han er vokset fra?
Få guiden her, som jeg har udviklet sammen med tekstilaffaldseksperten Nikola Kiørboe.
Paradokset er at vi i vores nutid sjældent finder fortidens tekstilmateriale, mens jordlagene i fremtiden vil vidne om et absurdt overforbrug af et tekstilmateriale, som er svært nedbrydeligt. En svær erkendelse er, at fremtidens arkæologer vil spørge sig selv, vidste de godt dengang, at deres tekstilforbrug ville forurene mange, mange år ud i fremtiden – og her er det pinlige svar, ja det vidste vi faktisk godt.
I lyset af verden af i dag og EU’s netop udkomne retningslinjer for tøj og tekstiler bliver opmærksomheden på cirkulære løsninger i modebranchen enorm. Den kontante globale afregning og politisk regulering bringer tøj med cirkulære løsninger fra niche til højeste prioritet. Det bliver med et helt fornyet fokus at præsentere tøj ved modeugen.
Problemet med alarmerende mængder genbrugstøj afdækket ved håndkraft og tilsat guide til stop-det-selv løsninger
Om lidt mere end en uge møder jeg ind til en arbejdsdag hos Trasborg, hvor jeg sorterer 1000 kilo indsamlet tøj. Det bliver et helt unikt indblik i de udfordringer, der er omkring indsamlet tøj.
Plastik er et smart materiale og et helvedes problem. Smart fordi det er billigt og holdbart. Et problem fordi det er billigt og holdbart. Plastikproblematikken er svær.
TENCEL® behøver ikke stille det velpolerede røde æble på kateteret for at få udmærkelse. TENCEL® er ganske enkelt mærket på det mest bæredygtige fiber, tekstilindustrien kan stampe op til bæredygtig produktion og brug.
Tørken er hård for planterne i år og det går også ud over høstudbyttet fra markerne. Vi siger at hør og hamp kan være bæredygtige alternativer til bomuld, men selv hør og hamp har haft det svært i varmen. Det er en øjenåbner, for kloden kan selv, og på den hårde måde, sætte en stopper for tøj-frås.
Hvad nu hvis man straks omregnede prisen på tøj til en vurdering af hvor meget ressource, vand og kuldioxid mon der hænger for her?
Tænk hvis den vurdering kunne få indflydelse på om man ville købe eller ej.
Helt ærligt, det er kompliceret med bæredygtigt tøj. Måden man producerer tøj på er en lang produktionskæde af…