Sådan sorterer du dit aflagte tøj
Krølle køber ikke mere tøj, end han har brug for, og han køber kun tøj, som han bruger igen og igen.
Han vil gerne have en plan for, hvad han gør med sit frasorterede tøj – både det udslidte og det
han er vokset fra, men som godt kan genbruges. Et moderne menneske, vi kan spejle os i.

Den første torsdag i juli møder jeg min kollega Nikola Kiørboe i kafeteriaet på Statens Museum for Kunst. Sommerferien er startet i København og det mærkes på søndagslignede cykelstier langs Gothersgade, hvor jeg kommer fra. Solen varmer italiensk og appellerer til let og lyst. Den her formiddag er ubekymret. Verden er i et gear, hvor der er tid til at stikke fra det planlagte emne og på afstand evaluere på 1. og 2. kvartal; de blødende sår efter coronaårene og stemningen i feltet af ligesindede kæmpende, der arbejder for tekstilernes grønne omstilling. Det er et ærligt møde og jeg bereder Nikola på mine planer om omskift efter sommerferien, men jeg forsikrer, at jeg bliver ved MAKE THAT CHANGE og mit kommunikationsarbejde for at minde de unge om værdien af yndlingstøj.

Det er også det vi skal tale om i dag. Vi skal lave en guide for hvad, der er det bedste at gøre med sit aflagte tøj. Hvordan sikrer man tøjets skæbne miljøansvarligt. Jeg spoler tiden 2 måneder tilbage, hvor min opvakte svigersøn Krølle spørger mig, hvordan han bedst fordeler sit aflagte tøj. Krølle køber ikke mere tøj, end han har brug for og han køber tøj, som han bruger igen og igen.

Han vil gerne have en plan for, hvad han gør med det tøj, som godt kan bruges, men som han er vokset fra og med det, som er udslidt. Der skal et skarpt svar til her og det hjælper tekstilaffaldseksperten Nikola Kiørboe med.

Nikola Kiørboe har i mere end ti år har arbejdet med affaldshåndtering i en cirkulær økonomisk sammenhæng blandt andet i samarbejde med Københavns Kommune, Miljøstyrelsen og Nordisk Ministerråd.l

GUIDE: Sådan sorterer du dit aflagte tøj

 1. Sælg det og få en god pris for det. 
 2. Doner det til en genbrugsbutik eller kom det i en tøjcontainer.
  * Husk at tøjet skal være renvasket, når du afleverer det.

Værdien af tøj, der er i fin form bliver målt i:

Brand
Design
Materiale (naturmaterialer er i højeste kurs)

 1. En glad køber vil forlænge tøjets levetid ved at bruge tøjet. Tøj, der ikke bliver solgt, bliver muligvis liggende i skabet eller smidt i genbrugscontainer eller smidt ud.
 2.  En glad genbrugsspotter vil forlænge tøjets levetid ved at bruge tøjet. Tøj, der ikke bliver solgt, vil blive smidt i genbrugscontainer.
 1. Sælg det og få en god pris for det. 
 2. Spørg i en genbrugsbutik om de vil have det.
  Husk at tøjet skal være renvasket, når du afleverer det i genbrugsbutikken.
 3. Kom det i en tøjcontainer.
  * Husk at tøjet skal være renvasket, når du afleverer det i en genbrugscontainer. Vær også opmærksom på at tøjet er i så acceptabel stand, at du selv ville bruge det.

Værdien af det halvslidte tøj bliver målt i:

Brand
Design
Materiale (naturmaterialer er i højeste kurs)
Stand (særligt hos professionelle sorteringsfirmaer)

 1. Det halvslidte tøj kan du muligvis sælge. Designet og brand har stor betydning på trods af synligt slid. Det er genbrugsspottere, der ser potentialet i tøjet og som vil bruge det.
 2. Det er øjnene, der ser, der afgør tøjets værdi i en genbrugsbutik. En genbrugsspotter kan se stort på lidt synligt slid, hvis ellers tøjet er interessant. 
 3. Det foregår en langt mere objektiv vurdering af tøjet i sorteringshallen, hvor tøjets stand  vægtes højere end tøjets brand og design. Hvis tøjet er i for dårlig stand, vil det muligvis blive frasorteret til affald.
 1. Aflever det i en genbrugscontainer, der tager imod udslidt tøj.
 2. Aflever det i en container til tekstilaffald på den lokale genbrugsstation.
  (Når tekstilindsamlingsordningen går i gang, kan du smide det i tekstilaffaldsbeholderen).
 3. Smid det ud i restaffaldet.
 1. Du kan være entusiatisk og smide det udslidte tøj i en genbrugscontainer, der tager imod hullet- og udslidt tøj. Enkelte indsamlere kan finde brugsmuligheder for udslidte tekstiler. Hvis du smider det udslidte tøj i en genbrugscontainer der ikke modtager hullet- og udslidt tøj, bliver det mest sandsynligt frasorteret til affald. 
 2. Fra 1. juli 2023 er der kommunal tekstilindsamling, som er skabt til denne fraktion af udslidt tøj. Visionen er, at det udslidte tøj skal genanvendes, men der er vi teknologisk ikke endnu. Det er god praksis at få den kommunale sortering ind i vanen og tro på, at der på sigt skabes løsninger, for genanvendelse af tøjfibre, er en fornuftig redningsplanke til en ressourceknap fremtid. 
 3. Tekstilaffaldet går direkte til affaldsafbrænding.
forside_some_2_udgave

Et helt ton
gode grunde til kun at shoppe yndlingstøj


Problemet med alarmerende mængder af genbrugstøj
afdækket ved håndkraft og tilsat guide til stop det selv-løsninger.

159 DKK

“En fantastisk flot og oplysende bog
om vigtigheden af at udvikle sig til en bevidst forbruger,
der tænker mere nuanceret, før der indkøbes bunkevis af tøj”.
– Lektørudtalelse, DBC.