Circular Fashion Days

Vi ses til Copenhagen Fashion Week i august 2022

I lyset af verden af i dag og EU’s netop udkomne retningslinjer for tøj og tekstiler bliver opmærksomheden på cirkulære løsninger i modebranchen enorm. Den kontante globale afregning og politiske regulering bringer tøj med cirkulære løsninger fra niche til centralt. Det bliver med et helt fornyet fokus at præsentere tøj ved modeugen.

Lifestyle & Design Cluster samler ved Circular Fashion Days på CIFF 10. – 12. august 2022 de fremmeste firmaer, der udmærker sig ved cirkulære løsninger. Omkring 40 firmaer vil præsentere deres løsninger. Jeg er et af de firmaer, der er udvalgt til at deltage. Jeg har valgt at præsentere mine sweatre af hamp og hamp- og uldblandinger, Peggy, Krystle og Heather. 

Den cirkulære plan

Jeg har gjort mig umage med mine designs, som sidder godt og er behagelige at have på. Sweaterne er strikket af Oeko-Tex hamp og GOTS-certificeret merino uld i farverne “Malibu” og “Raspberry”

For at kvalificere sig til Circular Fashion Days, skal der være en plan for tøjets cirkularitet. 

Planen for Peggy, Krystle og Heathers livscyklus er at du eller personen, der genbruger sweateren passer godt på den. Peggy, Krystle og Heather kan få mange år på bagen, men du skal respektere dem for deres naturlighed. De skal kun vaskes, når de absolut trænger til det og gerne i et uldvaskemiddel. De skal vaskes i hånden eller på uldprogram i vaskemaskinen og derefter skal de lufttørre. Peggy, Krystle og Heather tåler strygning.

Hvis der kommer hul på sweateren skal den reddes af en skrædder. Sørg for at få repareret hullet så hurtigt som muligt, så det ikke løber. Ring til mig hvis uheldet er ude på 40 18 07 55, jeg tilbyder reparationsservice.

Når Peggy, Krystle og Heather engang er udtjente som sweatere, kommer det genanvendelsesprocessen til gode at de er 100% naturlige. De kan optrevles i særskilt uld og hamp, som hver især kan bruges til genanvendelsesformål. Når uld og hamp genanvendes, skal man være opmærksom på, at fibrene bliver kortere og det forringer kvaliteten. Derfor vil man blande det genanvendelige materiale med nye fibre for at styrke kvaliteten.

Hvis hampen ikke kan indgå i en ny spindingproces, er der endnu en udvej. Med teknologien fra Advance Nonwowen kan fibrene laves til isoleringsmåtter, som kan bruges som vatteret fyld i vinterovertøj.

Hvis sweaterne ikke kommer i en genanvendelsesproces, men derimod ender sine dage i en affaldsbunke, så vil de forgå naturligt over tid.

Standarder

  • Jeg arbejder med lang levetid i mine produkter. Produkterne skal være behagelige at have på og have en pæn pasform. Produkterne skal være nemme at vedligeholde. 
  • Mine produkter er gennemtestede inden de når markedet – både på brugerniveau og mekanisk. 
  • Min produkter bliver produceret i de Baltiske lande.
  • Jeg kører med lav lagerbeholdning for at undgå overproduktion og usolgte varer.
  • Min virksomhed er ikke certificeret, men mine leverandører er.

Erfaring

  • Siden 2011 har jeg forsket og udviklet i miljøoptimering indenfor tekstiler blandt andet i samarbejde med FORCE Technology og Teknologisk Institut.
  • Arbejder med hamp for at fremme en egentlig værdikæde til europæisk produceret hamp. Senest i Innovationsfondens Grand Solution projekt Hemp4Tex.

Læs hele portrættet af Rachel Kollerup 

Demonstration

Kom til min demonstration af hvordan man laver stride hampstængler om til tøj. 
Jeg medbringer mit Hemp4Tex undervisnings-kit til standen, så jeg kan demonstrere hampplanten – fra råvare til garn. Jeg viser også andre produkter fra Hemp4Tex – for eksempel Advance Nonwovens hampmåtte, som jeg bruger som isolering i vinterfrakker.