Kender du forskel på bio-baseret og bio-nedbrydeligt plastik?
Plastik er et smart materiale og et helvedes problem. Smart fordi det er billigt og holdbart. Et problem fordi det er billigt og holdbart. Plastikproblematikken er svær.

I går var førende eksperter på bioplastik inviteret til workshop om Det Nationale Bioøkonomipanels potentielle anbefalinger om biopolymerer (bioplastik).

Bio-baseret og bio-nedbrydeligt plastik

Udover løsninger til at udvikle plastik af biomasse blev forvirringen mellem bio-baseret plastik og bio-nedbrydeligt plastik diskuteret.

Der er nemlig forskel. Bio-baseret plastik er plastik fremstillet af biomasse (planter), men selv om plastikken er lavet af planter, kan den godt være svært nedbrydelig. Derimod kan bio-nedbrydeligt plastik sagtens være fremstillet at fossiler (råolie) og være bionedbrydelig. 

Det siger sig selv, at der er fordele og ulemper ved hver af de to. Bio-nedbrydeligt plast er en fordel, hvor der ikke er organiseret affaldssortering. Bio-baseret plast er en fordel fordi råvaren kommer fra en fornybar ressource. 

Bio-nedbrydeligt plastik har selvsagt en begrænset holdharhed. Bio-baseret plastik har en lang holbarhed og løser ikke problemet med plastikforurening i naturen. 

 

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen fortalte om regeringen forventninger til anbefalingen om bioplastik.

Plastik i tøj

Oliebaseret syntetisk tøj, som for eksempel polyester er i vækst til tøjproduktion. 68,3% af verdens tøjproduktion bestod i 2017 af oliebaseret syntetisk tøj. Populært kan man sige at det oliebaserede syntetiske tøj er lavet af plastik. 

Der er mulighed for at lave polyester af bio-baseret plastik og det vil have den fordel at man høster råmaterialet til plastikfremstilling fra en fornybar ressource. Men den bio-baserede plastik kan ikke nedbrydes. 

En anden vej er at indarbejde bio-baseret plastik som “binder” i naturmaterialer. Vi ved at polyester er med til at forstærke ulden og det forlænger holdbarheden. Det gør også ulden vaskbar i vaskemaskinen. I plantebaserede fibre som bomuld, hør og hamp styrker polyester også styrke naturfiberen. 

Vi har længe harceleret over tekstilblandinger, fordi det er uegnet til genanvendelse. Men som sagerne står i dag, er mulighederne for genanvendelse af selv de rene fibre, ringe.

Hvis vi går vejen med at blande syntetiske fibre med naturfibre er det med den lange holdbarhed for øje. Tøj med lang holdbarhed har mulighed for at skifte ejere undervejs til tøjet er slidt op. 

Projektleder Bodil Engberg Pallesen fremviser produkter fra MUDP-projektet Bæredygtige Hamptekstiler til Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen

Tekstilbiolog Birgit Bonefeld var blandt deltagerne i workshoppen. I front, sko af biobaseret kunstlæder, bestående af ananasfiber og PLA bioplast fra det danske firma “Nature”. Kunstlæderet omfatter skoens overdel. 

Relaterede artikler

det sker

Tøj af hamp – er lækkert

Vær med og følg mit arbejde med at udvikle og designe tøj og accessories af hamp.

Jeg har allerede lavet mange skønne produkter af hamp.

Hvis du er ude efter et ekstravagant forårstreat, som holder mange år frem, skal du se trenchcoaten af hamp.

Læs mere »
collager og grafisk design

Kun det bedste tøj er godt nok til genbrug

I samarbejde med Trasborg har jeg designet kampagnen “Kun det bedste tøj er godt nok til genbrug” og med den sætter Trasborg fokus på vigtigheden af tøjets kvalitet for bæredygtige løsninger, når vi donerer til genbrug.

Læs mere »
Portræt af Rachel Kollerup

Mode og grafisk designer med speciale i miljøansvar. Rachel Kollerup arbejder med forskningsbaserede projekter, så som det danske udviklingsprojekt med hamp. Med MAKE THAT CHANGE inddrager Rachel Kollerup forbrugeren i forhold til at nedsænke klimaaftrykket ved tøjforbrug. Ved eget tøjmærke præsenteres publikum for miljøansvarligt tøjdesign.

Portræt af Rachel Kollerup

Mode og grafisk designer med speciale i miljøansvar. Rachel Kollerup arbejder med forskningsbaserede projekter, så som det danske udviklingsprojekt med hamp. Med MAKE THAT CHANGE inddrager Rachel Kollerup forbrugeren i forhold til at nedsænke klimaaftrykket ved tøjforbrug. Ved eget tøjmærke præsenteres publikum for miljøansvarligt tøjdesign.

forside_some_2_udgave

Et helt ton
gode grunde til kun at shoppe yndlingstøj

  *** NY REVIDERET UDGAVE ***
Problemet med alarmerende mængder af genbrugstøj afdækket ved håndkraft og tilsat guide til stop det selv-løsninger.

159 DKK

“En fantastisk flot og oplysende bog
om vigtigheden af at udvikle sig til en bevidst forbruger,
der tænker mere nuanceret, før der indkøbes bunkevis af tøj”.
– Lektørudtalelse, DBC.