Tørstigt tøj

FIVEMOREMINUTES er navnet på det nystiftede københavner brand der producerer og forhandler hørsengetøj til babyer og småbørn. På sigt kommer der også hørsengetøj i voksenstørrelser. De ekstra fem minutter som brandnavnet fordrer, kan muligvis være reserveret til betænkningstid – og den appel er slet ikke tosset, når det kommer til at vi skal lære at købe med omtanke for miljøet. Sammen med de to medstiftere og designere fra Kolding Designskole har firmaet farvelagt sengetøjet med en understreg af det hjemlige ophav med en palette af sarte douchede toner fra den nordiske natur.

Der skyder flere danske initiativer op, der konsekvent bygger deres fundament på miljøansvarlighed. Det sker i en tid hvor kunden vil have reelle svar og fuld valuta for de miljømæssige investeringer. Vist også på tide.

Hør en en stærk fiber og det kommer sig af de lange fibertråde hørplanten kan præstere. Hvis man forestiller sig at man trækker tråde af hørplanten i sin fulde højde som normaltvis er 40 cm, giver den en lang regulær fibertråd, der kan spindes garn af. Til sammenligning kan en bomuldstot præstere fibre på 5 cm, hvis det går meget højt for sig.

Hør vokser på vores breddegrader og kan normalt klare sig med det regnvand der er, men jeg har alligevel de sidste par uger gået og luret på om den holder stik i vores tørkelagte situation.

Så jeg spurgte Bodil Pallesen, Teknologisk Institut forleden om landmændene river sig ved hårrødderne over den manglende nedbør, mens jeg så overskriften for mig “Nu kommer der rationer på tøj”, for hvis selv de hårde nordiske typer har det svært i sommervarmen, så er det ihvertfald en øjenåbner for, hvordan situationen med tøjfiberproduktion er på endnu varmere steder på kloden.

Der dyrkes ikke hør i Danmark, det skal man til Sverige eller Belgien og Frankrig efter, til gengæld dyrker vi hamp. Hamp minder i sin fiberstruktur om hør – det er derfor vi tit sammenligner de to. Bodil svarede på en sms: jeg er ikke lige briefet om hvordan hørmarkerne har det i de øvrige lande – men højst sandsynligt har det været nødvendigt at vande? men for hamps vedkommende i Danmark ser det sådan ud: Ikke alle marker står lige så godt, tørken har mange steder taget en god del af højden på planter og den har udviklet sig 3 uger hurtigere end normalt år. Ikke destomindre har Jørgen (Heggelund) den flotteste hampemark, øko, som bare er lykkedes helt utrolig flot. Hamp har rødder, der går nedad og dermed kan skaffe vand samtidig med at jordstrukturen forbedres.

Bodil har sendt mig et billede af miraklet på østsjælland (foto: Bodil Pallesen)

Hun sagde det ikke, men jeg tror jeg hun tænkte nøgternt, for sådan plejer Bodil at gøre “Næste år ved vi ikke noget om endnu”! Om ikke andet, så er det rykket nærmere i vores bevidsthed at et stort udbytte fra markerne ikke er en selvfølge.

I årevis har jeg suget erfaring til mig med tekstiler af hør og hamp. De er begge helt specielle til tøj, men de kræver også særbehandling. Faldgruben er i vedligeholdelsesfasen – her skal man være meget omhyggelig. Egentligt er det jo ikke fibre man sådan skal vaske på, men hvis man endelig gør det, så giv dem samme behandling som uld. Jeg gør følgende: hvis det er tøj, så vask med uldvaskemiddel i vaskemaskinen på 30 grader. Hvis det er sengetøj kan du godt skrue op for temperaturen, men kør endelig med et lavt rotationstal. Så skal det nok gå.

Hør bliver bedre med årene. I modsætning til andre tøjfibertyper, så kan hør patinere noget så smukt. Der er derfor god grund til at passe godt på sit hør og være varsom med det i vaskemaskinen. Samtidig kan man glæde sig over bæredygtigheden i at passe godt på de ting man har – for jo mere man gør det, des færre nye ting har man brug for at købe. Den adfærd sparer på klodens ressourcer.

Fem minutter mere til at overveje et køb, er måske det der kan hjælpe os til for at nedsætte vores forbrug. Spørgsmålet er bare om det er nok til at undgå de helt store klimaforandringer – måske bliver det kloden selv, der en dag sætter en stopper for tøj-frås.

 

No Comments

Leave a Reply