TENCEL® klassens darling. No. 1 – Bæredygtig fiber

Tencel behøver ikke stille det velpolerede røde æble på kateteret for at få udmærkelse. TENCEL® er ganske enkelt mærket på det mest bæredygtige fiber, tekstilindustrien kan stampe op til bæredygtig produktion og brug.

TENCEL® mærket er patenteret af det Østrigske firma Lencing AG, og har været under udvikling siden slutfirserne, som produktet Lyocell.

Tencel/Lyocell er lavet af FSC-certificeret træ-kvas fra europæiske bøgetræer og eucalyptustræer fra sydafrika. Træerne kræver ikke andet end regnvand og vokser i naturlige skovområder, og træmaterialet til fiberproduktionen kommer fra naturlig skovudtynding, og af rester fra træindustrien.

Den unikke fibersammensætning af bøgetræer og eucalyptus gør tencel/lyocell virkelig behagelig at have på, stoffet har en god absorbtionsevne, som gør at det suger fugt og hurtigt afgiver den igen. Det er også dét plus, der giver stoffet en eftertragtet bakteriehæmmende funktion, så vi i brug kan spare en vask eller to.

 

 

 

Lenzing AG fremstiller tencel/lyocell under ypperlige miljøhensyn – sådan bliver midlet til oplødning af træ-kvaset til cellulose genbrugt i et lukket økosystem, og den energi der bliver afgivet til fremstillingen af fibrene, bliver genbrugt hos det lokale fjernvarmeværk. Det er den eneste type af cellulosefibre, der har opnået svanemærke.

Siden sommer har jeg testet forskellige stoftyper med TENCEL®, heriblandt en tencel/bomulds-demin, som også bliver materialet til min kommende planlagte jeanslinie. “Tencel er rart at have på, man har en god fornemmelse på huden og føler at huden kan ånde både i varmt og koldt vejr. Når de bliver våde af regn, føles de ikke sjaskede, men afgiver hurtigt fugten igen”.

Husk, man behøver ikke vaske Tencel så tit, men når man gør det, så vask på 20-30 grader og lad tøjet lufttørre. Tencel skal normalt stryges grundigt efter vask, til gengæld holder det sig pænt og glat i brug.

Tencel er et af de fornemmeste miljøvenlige materialer og en lækker erstatning for bomuld
Rachel Kollerup
Designer
Rachel Kollerup

Mode og grafisk designer med speciale i kommunikation omkring miljøansvar. Designer til eget tøjbrand og arbejder to-sporet med forskningsbaserede projekter til en dedikeret bæredygtig modeindustri og handlingsorienteret forbrugerinddragelse i forhold til at nedsænke klimaaftrykket ved tøjforbrug.

Links om Tencel

Anbefalet læsestof fra temaet "Cellulosefibre"

TENCEL® klassens darling. No. 1 – Bæredygtig fiber

TENCEL® behøver ikke stille det velpolerede røde æble på kateteret for at få udmærkelse. TENCEL® er ganske enkelt mærket på det mest bæredygtige fiber, tekstilindustrien kan stampe op til bæredygtig produktion og brug.

ZARA støtter udviklingen af Refibra™

Highstreetgiganten ZARA støtter udviklingen af Refibra™, hvor rester og afklip fra ZARAs produktion af bomuldstøj bruges til det über bæredygtige Refibra™, som der kan produceres nyt tøj af.

Viscose er trækvas til dine kurver – men hvor krads er det for miljøet?

I en verden med stigende befolkningstal gælder det om at udnytte landbrugsarealerne bedst muligt, derfor er de cellulosebaserede regenererede fibre et godt alternativ til bomuld på grund af et langt større fiberudbytte per hektar. Det er udledning af spildevand fra den kemiske process, der udgør miljøbelastningen.

TENCEL® har fået en søster og nu er hun klassens darling, no. 1 bæredygtig fiber

Sig goddag til Refibra™, hun er ny i klassen og hun er er (det er ikke særligt pædagogisk, men det er til gengæld sandt) meget sejere end jer andre. Refibra™er den smarte lillesøster til TENCEL®

Viscose – bøgebark til dine kurver

Viscose er pendant til bomuld, og jeg bruger den med glæde. Jeg holder af den fine, glatte og strækbare overflade, viscosen giver mig. Viscosen falder flot og tungt og samarbejder med kropsvarmen om at forme sig smukt til kroppens kurver. Og så er fibrene rigtig gode til at optage og holde på farven i stoffet, og det forlænger tøjets levetid.

MAKE THAT CHANGE udstilling

Swiper videre til næste tøjkøb uden at se tilbage

Du sidder med mobilen og tjekker de nyeste tendenser. 100 kr. for en top. Det er let at købe nyt tøj – KLIK – KØB – dit shoppegen er glad.

Moden er fascinerende og tiltrækkende, men der er grund til at købe nyt tøj med omtanke, for modeindustrien har et efterslæb af overproduktion og et miljømæssigt regnskab ude af balance.

I udstillingen har jeg samlet mine bedste tips, der kan gøre dig miljøansvarlig med stil. Her kan du lære at forebygge fejlkøb og overforbrug, og forlænge levetiden af dit tøj ved at MAKE THAT CHANGE.

Udstillingen understøtter FN’s Verdensmål 12. Ansvarligt forbrug og produktion.

Har du tilmeldt dig nyhedsbrevet?

Få nyheder, arrangementer og artikler fra rachel kollerup i din mailboks.
Nyhedsbrevet udkommer 8-10 gange årligt.

5 Comments

Teknologi og mode | Gaialight.org
december 6, 2014 4:20 pm

[…] direkte i produktionen af tøj, og dermed kunne reducere forbruget af bomuld. Et andet eksempel er fiberen TENCEL som er fremstillet af bl.a. kvas fra bøgetræer og eukalyptustræer, og er et af de få […]

Rachel Kollerup | Gaialight.org
april 11, 2015 2:43 pm

[…] til sprøjtegifte og vandforbrug. Flere af hendes designs er lavet i det sjældnere materiale TENCEL, som er blandt de mest bæredygtige i tekstilindustrien, og som laves af kvas fra bøgetræer og […]

Sofie Skovbølling
september 16, 2015 11:20 am

Hej Rachel

Hvor kan man få fat i dette stof. Jeg vil meget gerne finde ud af prisen.

Jeg håber at høre fra dig

Mhv. Sofie

rachel kollerup
september 18, 2015 1:28 pm

Kære Sofie
Prøv http://www.fabricminds.com/, der kan du måske være heldig. Ellers skal du kigge ind til ITA-TEXTILES, der kan du også finde lyocell.
Held og lykke med det
Kh Rachel

Surf og elsk dit tøj – Mildt
januar 10, 2020 4:35 pm

[…] laver i dag tøj af tekstiler som økologisk bomuld, Tencel, uld, genbrugsplastik og genbrugsgarn. Deres mål er at skabe bæredygtigt kvalitetstøj, hvor du […]

Leave a Reply