Har du tilmeldt dig mit nyhedsbrev?
Få nyheder, arrangementer og artikler fra rachel kollerup i din mailboks.
Nyhedsbrevet udkommer 8-10 gange årligt.
Ramie er en asiatisk nælde naturligt voksende i kinesiske bjergområder – ikke nødvendigvis certificeret økologisk, men af helt naturlige årsager, økologisk. Ramie minder om hamp og hør både i fiberstruktur og også for dets grobetingelser. Som afgrøde kræver ramie ikke sprøjtning med pesticider og lever fint af det regnvejr der er. Ramie vokser hurtigt og kan høstes tre til seks gange årligt. Ramie vokser fra et rodsystem der kan overleve 20 år og høstes nede ved roden. Der skal ikke bruges kræfter på at så ny ramie efter hver høst. Min leverandør høster i Sichuan Dazhu.
Ramie har en struktur, som man kender mest fra hør – og kan variere i garnet fra rustikt til fint som silke. Der er en dejlig renhed over stoffet og det holder sig pænt i brug. Nogen vil spørge her, om den type fibre krøller ligeså meget som hør og hamp – og ja, det gør den. Jeg synes hør, hamp og ramie krøller charmerende, men man skal selvfølgelig synes om det. Ramie er også slidstærk som hør og hamp, så der er mange brugsgange i tøjet. Ramie kan vaskes, endda på høje grader – hvis tøjet i ny og næ trænger til en ekstra grundig rengøring. Der er tale om en vidunder fiber.
Fra Sichuan Dazhu til Byblos i Libanon hvor jeg for lidt over en måned siden sad i middagsselskab med – for mig – nye mennesker. Endnu engang viste det sig at mit arbejdsfelt er den perfekte icebreaker, for mange mennesker har en ide og en mening om bæredygtighed og tøj og det kan man tale længe om. Jeg sad ved siden af en moden kvinde, en dygtig arkitekt og kunstner, som meget begejstret beskrev et sæt økologisk tøj, hun havde fået forærende fra Paris.
Og hun gjorde en bevægelse der viste velvære, tøjet er så blødt, så lækkert og føles så sundt. Jeg føler mig godt tilpas i det, forklarede kvinden.
Måske var det fordi kvinden vidste at hendes sæt tøj var økologisk, at hun tillagde det andre værdier af velvære, som økologien sandsynligvis ikke har direkte indflydelse på. Men sættet må hele vejen igennem være godt forarbejdet, for kvinden havde tøjet endnu og hun var glad for det.
Det var også på den udlandsrejse jeg testede min ramieskjorte fra min nye Bauhaus inspirerede kollektion. Temperaturen hoppede fra 30 til 15 grader, der er køligt i de libanesiske bjerge og varmt og fugtigt ved kysten. Det slog mig at kvinden havde vakt min værdsættelse påny af tøj, der er dyrket miljøansvarligt og fri for kemikalier og som er forarbejdet under ordnede forhold.
For skjorten føltes så blød, så lækker, så ren og hvid, så beskyttende og så tør i det skiftende klima.
Herhjemme i DK er jeg en frossenpind, men skjorten … den føles stadig så blød, så lækker, så ren og så hvid og så beskyttende lun i det danske fugtige vintervejr.
Hvis du har brug for sådan en blød, lækker, sund og bæredygtig skjorte, så kan du ønske dig en til jul eller du kan købe en nu. Jeg har to på lager i størrelse 36-38 og ellers kan du bestille en hos mig. Systuen skal bruge ca. 1 måned til at ekspedere ordren.
I efterhånden nogle år har jeg arbejdet med nordiske tekstiler af hamp og det udviklingsarbejde fortsætter i samarbejde med Teknologisk Institut med flere. At bruge ramie i denne kollektion er mest tænkt som en forløber for vores egne nordiske hamptekstiler. Ying Lou har firmaet Anthyia i Tyskland og udvikler bæredygtige og miljøansvarlige ramietekstiler, og det er derfra jeg har hentet mine ramiekvaliteter.
Den primære grund til at jeg arbejder med hamp, hør og nu også ramie er for at finde erstatninger for bomuld. Bomuld er en problematisk plante for miljøet ved at være kollosal vandkrævende og – hvis den ikke er økologisk dyrket – også sprøjtes med pesticider som igen medfører store sociale- og miljømæssige omkostninger. Bomuld er heller ikke en udbytterig plante sammenlignet med hamp og hør – og hvis vi
vil bæredygtigheden på tekstilområdet, må vi se os om efter andre afgrøder, der dels giver et større udbytte per hektar, og hvis restprodukter kan omsættes til højværdiprodukter indenfor fødevarer og andre industrier. Hamp, hør og ramie er også biologisk nedbrydeligt og egnet til genanvendelse.
2014 2024 Ti år med hamp bliver en kavalkade af mine mange hampmodeller fra 2014-2024. Dette år er…
I lyset af verden af i dag og EU’s netop udkomne retningslinjer for tøj og tekstiler bliver opmærksomheden på cirkulære løsninger i modebranchen enorm. Den kontante globale afregning og politisk regulering bringer tøj med cirkulære løsninger fra niche til højeste prioritet. Det bliver med et helt fornyet fokus at præsentere tøj ved modeugen.
Vær med og følg mit arbejde med at udvikle og designe tøj og accessories af hamp.
Jeg har allerede lavet mange skønne produkter af hamp.
Hvis du er ude efter et ekstravagant forårstreat, som holder mange år frem, skal du se trenchcoaten af hamp.
Du kan ikke se det og du kan knapt mærke det, men nu ved du det. Fyldet i fremtidens vinterfrakke kommer hverken fra dyr eller plastik
Essay om designprocessen. Det var lige før foråret tog fart, at jeg flyttede ind i værkstedet. Jeg har…
Tørken er hård for planterne i år og det går også ud over høstudbyttet fra markerne. Vi siger at hør og hamp kan være bæredygtige alternativer til bomuld, men selv hør og hamp har haft det svært i varmen. Det er en øjenåbner, for kloden kan selv, og på den hårde måde, sætte en stopper for tøj-frås.
Du bliver hverken høj eller skæv af den hamp, som er brugt til tøj, derimod kan man godt…
Vi har fået støtte af Miljøstyrelsen til udviklingprojektet med hamp helt frem til 2020 og vi er allerede rigtig godt igang.
Bodil Pallesen og jeg har samlet et sejt partnerskab af Kvadrat, Advance Nonwoven, Vittenbjerggård og Teknologisk Institut og så er vi bakket godt op af Novozymes, Dansk Mode & Tekstil og Danish Fashion Institute
Ramie er en asiatisk nælde naturligt voksende i kinesiske bjergområder – ikke nødvendigvis certificeret økologisk, men af helt…
Essay om en pioner-ide der blev født i E-toget i maj 2014 på vej til Force Technology A/S i Hjortekær, hvor Miljøstyrelsen havde inviteret branchefolk, og her iblandt Birgit Bonefeld og jeg, indenfor, til møde om tekstilbranchens bud på bæredygtige substitutioner for bomuld.
Få nyheder, arrangementer og artikler fra rachel kollerup i din mailboks.
Nyhedsbrevet udkommer 8-10 gange årligt.
Trelleborggade 8
2150 Nordhavn
Telefon 40 18 07 55
Email: rk@rachelkollerup.com
No Comments