Premiere på hamp sweater den 2. juni 2018

Du bliver hverken høj eller skæv af den hamp, som er brugt til tøj, derimod kan man godt blive lidt euforisk ved tanken om at hamp er noget nær den mest miljøvenlige plante til tøjproduktion.

Her i foråret har jeg samarbejdet med et strikkeri ved Skanderborg, og det er der kommet en charmerende og ganske lækker strik ud af. De nye sweaters er strikket af italienske hampgarner og ubehandlet sydamerikansk uld. Det betyder at der er ladt lanolin tilbage i ulden, som gør at trøjen til dels er selvrensende. Godt for tøjet og miljøet – for vask slider på tøj og vask slider på miljøet. 

Hamp og uld arbejder perfekt sammen, for resultatet fremstår meget æstetisk, og over tid vil patineringen fra hampgarnet komme til at klæde ulden endnu bedre. Fibermæssigt har hamp og uld også samme fortrin – begge fibermaterialer virker varmeisolerende i koldt vejr – og i lunere vejr, så har materialerne en kølende effekt. Kort sagt gør sweateren sig anvendelig hele året rundt.

Rachel Kollerup er designer og underviser – og en af partnerne i et dansk udviklingsprojekt om bæredygtige hamptekstiler, der er støttet af Miljøstyrelsen og løber frem til 2020.

Jeg arbejder med hamp for at finde en miljøvenlig erstatning for bomuld til tøjproduktion. Bomuld er en problematisk plante for miljøet ved at være kollosal vandkrævende og – hvis den ikke er økologisk dyrket – også sprøjtes med pesticider som igen medfører store sociale- og miljømæssige problemer. Bomuld er heller ikke en udbytterig plante sammenlignet med hamp – og hvis vi vil bæredygtigheden på tøjområdet, så må vi bruge afgrøder, der dels giver et større udbytte per hektar og hvis restprodukter kan omsættes til højværdiprodukter indenfor fødevarer og andre industrier. Ved de betingelser er hamp en visionær og bæredygtig erstatning for bomuld.

Du er inviteret til premiere på de nye sweatre på Bæredygtighedsfestivalen i Kongens Lyngby, på torvet foran rådhuset fra 10-16, hvor de nye sweaters kan ses, prøves og købes med hjem. Vi ses den 2. juni 2018.

 

 

 

No Comments

Leave a Reply