Tøj af polyester risikerer at blive en af havenes flydende plastikøer

Debatindlæg i Politiken 2. maj 2015

Det virker som et hurtigt fix hvis vi fortsætter tendensen til at blåstemple polyester som et glimrende bæredygtigt materialevalg til tøjproduktion, for vel gør polyester tøj langtidsholdbart, slidstærkt og klarer den ene vask efter den anden. Men polyester er et svært nedbrydeligt plastikprodukt lavet på olie, og alene de to udsagn udgør en åbenlys miljøbelastning.

Verden er på vej til at finde løsninger på at erstatte råolie med olie fra fornybare kilder til skabelse af bio-polyester, og man genanvender også polyester til nye materialer – så langt så godt. Det er i afskaffelsesledet det halter, hvis ikke polyester bliver forbrændt eller genanvendt systematisk, genererer det fortsat et affaldsproblem.

 

For nogle uger siden kunne man i Politiken læse at plastikøen er svømmet tættere på. Således kan strandgængere nu langs den jyske vestkyst også finde plastikdimser i sandet, med samme holdbarhed som rav, sådan cirka.

Plastik er alle steder, i skufferne, i taskerne, på kroppen og i affaldsbunkerne. Flyder på strandene, i skovene og værst af alt i oceanerne, hvor det er sværest at rydde op. Fragmenter af plast kan ikke nedbrydes – plastik, der ligger i naturen, forgår aldrig.

Det er billigt og miljømæssigt bæredygtigt at producere polyester, så hvis man satte bæredygtigt tøj i tre kategorier, ville polyester score rimeligt godt i de første to. Derfor er det også usandsynligt at polyester forsvinder fra tøjbutikkerne foreløbig, eller at der i det mindste bliver mindre af det. Vi må tage vare på sagen et andet sted.

Problemet er nedbrydningsfasen, for tøj af polyester forgår aldrig. Derfor skal man tænke sig godt om, når man afskaffer sig tøjet. At sende polyester til genbrug uden at sikre sig om dets videre færd er ikke ansvarligt. Selvom man i fineste velmegenthed har sendt tøjet til genbrug, risikerer man at tøjet ender, hvor der ikke eksisterer så fine affaldssorteringer, som man har i Danmark. I værste fald kan tøjet risikere at ende som affald i naturen, og der bliver det liggende, hvis det ikke dompes ud i havet på en evig jordomsejling.

Polyester skal affaldssorteres med omhu. Hvis tøjet ikke skal forblive i brug, er det bedste du kan gøre, at sende det til plastikgenanvendelse eller direkte i skraldespanden til forbrænding.

Mere debat ...

Kronik i Information

Både forbrugerrådet TÆNK og Forbrugerombudsmanden stiller høje krav til, at tøjproducenter må kalde deres tøj bæredygtigt, men det er uklart præcis, hvad kravene er. Det skader klimakampen, når tøjfirmaer hænges ud på det uklare grundlag, skriver jeg i denne kronik i Information.

Stop tøjspild!

I Danmark skiller vi os af med 75.330 tons tøj om året.
Det svarer cirka til 181.500.000 stykker tøj. De tal har jeg hentet i rapporten “Kortlægning af tekstilflows i Danmark, Miljøstyrelsen 2018”.
Omregnet til per person giver det tre stykker tøj hver måned. Det er cirka hvad du skiller dig af med hver måned, hvis du er en gennemsnitlig forbruger i Danmark.
Ligger du over eller under gennemsnittet?

Nøjsomheds-hypen med tøjforbrug burde være ens med den intensitet vi ser med reducering af plastik i øjeblikket

Motivationen ligger lige for. Fra 2025 er det slut med at skille sig af med sit brugte tøj i skraldespanden, for der skal alt tøj indsamles i egen fraktion, som vi kender i dag fra plastik, pap, aviser og bio affald – og herefter vil tøjet blive sorteres af mennesker, der skal vende og vurdere tøjet om det er egnet til genbrug, genanvendelse eller må kasseres.

Køb færre mængder tøj og pas bedre på det, som du allerede har

Miljøansvarligt tøjforbrug bør være en del af klimakampen. Bæredygtigt tøj associeres ofte med dyre, lokalproducerede, økologiske designvarer. Men det handler mere om at købe mindre og vedligeholde tøjet miljørigtigt. Kronik i Dagbladet Information 22. februar 2019.

Kommentar i Berlingske 29. oktober 2017: Fast Fashion har skævvredet genbrugsidéen

Brug, genbrug og genanvendelse er fundamentet for cirkulær økonomi, at råvarematerialet kan blive brugt igen og igen. På den måde sparer vi kloden for at give os nye ressourcer. Det er både meget sympatisk og nødvendigt for klodens balance. Men vi må tale åbent om de teknologiske barrierer, der er ved genbrug og genanvendelse af aflagt tøj. Ikke alt tøj kan genbruges og langt fra alt tøj kan genanvendes.

Lad os samarbejde om at gøre København til verdens bæredygtige modeby

Danish Fashion Institute er godt i gang med at sætte København i scene som verdens førende bæredygtige modeby. Med andre ord, så er vejen benet for at Danmark endnu engang kan glinse med grøn innovation.

Rachel Kollerup
Designer

Trelleborggade 8
2150 Nordhavn

Telefon 40 18 07 55
Email: rk@rachelkollerup.com

Tags:
polyester

No Comments

Leave a Reply