Vasker du rent vasketøj?

Jeg kan tænke mig til mindst tyve kneb, der kan forlænge levetiden på tøj. Lige fra det indlysende til det praktiske til det kontroversielle. Den sværeste først. Jeg vil anbefale at springe unødvendige vaske over. Det bliver et opgør mod automatisering. Hvad jeg mener med det? Jeg tænker på det rene tøj som ryger i vaskemaskinen, som hverken er plettet eller ildelugtende, men som af vane degraderes til vasketøj, fordi det har været brugt en enkelt dag.

Jeg er vel ikke den eneste der har opdaget at farven og den pæne overflade på tøj aftager efter vask, og at der med tiden kommer de der små fnuller-kugler på tøjet, særligt på t-shirts.

Det er måske overraskende for nogle, at vaskemidlet først kommer til sin ret, når tøj er synligt beskidt, for vaskemidler, eller rettere de enzymer der er i vaskemidlet, er specifikt konstrueret til at fjerne snavs. Det var en af de info jeg fik da jeg var på virksomhedsbesøg hos Novozymes for at tale om vasketøj.

Enzymer er miljøskånsomme katalysatorer. Enzymer findes i naturen og dem er vi særligt glade for, for de har en effekt i vaskemidler, som overflødiggør miljøbelastende kemi.

Det ærgrer mig at vaske levetiden ud af mit tøj, men selv sådan en fanatiker som jeg, kan ikke komme uden om vasketøj. Derfor interesserer det mig hvordan jeg kan vaske tøjet skånsomt.

Jeg talte med Novozymes om centrifugering i vaskemaskinen, at det skåner tøjet at køre med lidt færre rotationer, og dosering, at det er vigtigt at bruge det rette vaskemiddel til tøjet og så dosere korrekt. For eksempel skal der bruges uldvaskemiddel til uld, ellers ødelægges ulden. Vi talte også om Novozymes enzymprojekt “Biopolishing”  der aktiveres i vaskemaskinen og som nipper de små fnuller-kugler af jersey stof – jersey bruges til t-shirts. Jeg har lagt en video om biopolishing nederst i artiklen.

På MAKE THAT CHANGE udstillingen retter jeg opmærksomhed mod vasketøjet for at forlænge levetiden på tøjet. Det er ikke sexet, det er ikke intellektuelt, det er mega lavpraktisk, men en miljømæssig opgradering, så det batter. Jeg kan næsten love, at belønningen er mindre vasketøj og pænt og velholdt tøj i længere tid. MAKE THAT CHANGE!

Udstillingen MAKE THAT CHANGE handler om at begrænse sit tøjforbrug og lære sig nye bæredygtige tøjvaner. Som optakt til udstillingen, skriver jeg en artikelserie om udstillingen. Du kan abonnere på artiklerne og modtage dem direkte i din mailboks ved at tilmelde dig her

På udstillingen er en af aktiviteterne at øve sig i at sortere vasketøj 🙂

Novozymes “Biopolishing” 

MAKE THAT CHANGE udstilling

Swiper videre til næste tøjkøb uden at se tilbage

Du sidder med mobilen og tjekker de nyeste tendenser. 100 kr. for en top. Det er let at købe nyt tøj – KLIK – KØB – dit shoppegen er glad.

Moden er fascinerende og tiltrækkende, men der er grund til at købe nyt tøj med omtanke, for modeindustrien har et efterslæb af overproduktion og et miljømæssigt regnskab ude af balance.

I udstillingen har jeg samlet mine bedste tips, der kan gøre dig miljøansvarlig med stil. Her kan du lære at forebygge fejlkøb og overforbrug, og forlænge levetiden af dit tøj ved at MAKE THAT CHANGE.

Udstillingen understøtter FN’s Verdensmål 12. Ansvarligt forbrug og produktion.

Har du tilmeldt dig mit nyhedsbrev?

Få nyheder, arrangementer og artikler fra rachel kollerup i din mailboks.
Nyhedsbrevet udkommer 8-10 gange årligt.

No Comments

Leave a Reply