Uge 6: Genanvendelse af tekstiler, Designers Open i Leipzig

Badet i sensommer sollys i toget på vej hjem fra eftermiddagsseminar om genanvendelse af tekstiler, arrangeret af innovationsnetværk for miljøteknologi, er eftertænkende konkluderet, at genanvendelse af tekstiler er kompliceret stof!

rasmus

Rasmus Nielsen, FORCE Technology fortæller om genanvendelse af tekstiler. Rasmus Nielsen er samarbejdspartner til forskningsprojektet og skal kortlægge miljøansvaret bag Rachel Kollerup kollektionen.

 

For enten kan det gøres mega stort, som når dækproducenten overfor i arbejdsgruppen fortæller, at han aftager 5 tons tekstilaffald fra DK om året til materiale til dækproduktion. Eller meget mindre, som når Klaus Samsøe stolt viser sine eksempler af håndgjorte upcyclede skåle og opsyede muleposer af genbrugt stof fra forenede dampvaskerier. Det er gode eksempler, og flotte eksempler, men jeg er ikke helt tilfreds!

Jeg ser mig om efter en metode til at genanvende affaldstøj til ligeså gode nye metervarer. Altså at skabe metervarer af samme værdi som tidligere, men hvor vi har opnået at spare en råmateriale-ressource undervejs.

Selvom jeg godt oplyst fra PHD’en ved siden af mig nu ved, at naturfibrene, altså bomuld og uld i 2. runde bliver kortere og ringere, opgiver jeg ikke håbet. Men jeg er klar over at upcyclingen vil kræve en blanding af polyester og viscose oveni portionen for at holde sammen på glansen. Vi får derfor ikke et nyt rent naturprodukt, tilgengæld får vi et produkt, der sansynligvis er mere holdbart!

Det er de rene fibre man kan upcycle til nye metervarer, altså 100% bomuld eller 100% uld. Så snart der er tale om blandinger, polyester/uld eller polyester/bomuld bliver det kompliceret. Upcycling til nye metervarer batter først når affaldsmængden kan måles i tons og de nye tekstilruller ligger i 1000 meter baner.

Jeg har i starten af ugen fået bekræftet, at vi er udvalgt til at præsentere forskningsprojektet ved Designers Open i Liepzig til oktober. Jeg kan ikke vente med at præsentere det nyeste fra kollektionen og fortælle om projektet og om vores konkrete resultater. Miljøeksperten Anna Thormann vil ledsage mig til Liepzig.

 

 

No Comments

Leave a Reply