Uge 4 + 5: Modeuge – grønt er det nye sort, spild og affald giver strøm og varme, TENCEL® til test

Sidste uge var der modeuge i København og en af sagerne, der særligt blev bemærket på DR.DK’s tema om modeugen var LCA projektet, som er blevet kendt, som det mest konkrete projekt indenfor forskning og videndeling om bæredygtig mode, omtalt som en pendant historie til SF’s fond til grøn omstilling, som Danish Fashion Institute har fået bevilget midler fra til deres nye videnbibliotek.

http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/Oevrig_kultur/2013/08/07/155937.htm

I uge 3 var jeg nedslået over min spildprocent ved en prototypeopsyning, så jeg kontaktede min fabrikant, for at høre hvordan det står til med spildet på systuen. “Det overskud eller spild, af produktionsmetervarene ved opskæring, bliver sendt på forbrændingsanstalt, eller hvis det er store stykker stof, sammensyes de til mindre textilmodeller i tæppeform, dukketøj, eller lignende. I procent varierer spild normalt fra 0,1 – 15%” fortæller Henrik.

FORCE Technology skal ud fra den viden vurdere om afbrændingen af de små stykker spild, er ligeså, eller måske mere rentabelt i energigenvinding, i forhold til at sende spildet til upcycling. Ved sidstnævnte forstås, at bruge stykkerne som fyld, eller ved opflisning til andre stofmaterialer, eller til helt nye metervarer. Hvis upcycling viser sig bedst, kan vi måske inspirere systuen til at få noget bedre ud af deres spild – OG ellers står vi med et konkret udsagn om at afbrænding af spildet, i det her tilfælde, er ligeså miljøansvarligt som upcycling.

Under min eftermiddagsgåtur med Eddie i skoven havde jeg Ole Alm, civilingeniør PhD med på chat, som kommenterer genvindingen af energien fra affaldforbrændingen sådan her: “I Danmark er affald ikke kun et miljøproblem. Danske affaldsforbrændingsanlæg udnytter energien i affaldet og langt de fleste af anlæggene producerer både varme og el. Anlæggene er dermed en vigtig leverandør af el og varme til danskerne.”

Jeg har travlt med at designe, sy og teste prototyper til kollektionen, og i den forløbne uge har jeg haft fornøjelsen af at arbejde på en sommerkjole med TENCEL®. Tag et smugkig her:

3e7a93a600fa11e3be2122000a9e08ba_7

Tencelstoffet er endnu bedre end sit flotte omdømme, stoffet er behageligt og smudsafvisende (selvom det lyder grinagtigt, så er det vigtigt – særligt når kjolen er hvid!!) TENCEL føles sundt og naturligt på kroppen, og så er TENCEL i sin jomfruelige form hvid, så her kan jeg stolt præsentere en kjole helt uden farvning eller afblegning.

I våd stand (altså lige efter vask) krymper TENCEL sig ind, for at strække sig ud igen, når den tørrer. TENCEL skal stryges grundigt efter vask, men holder til gengæld formen længe i brug.

Næste uge skal de første prototyper pakkes og sendes til opsyning på systuen. Samtidig får FORCE Technology de første data at arbejde med til LCA screeningen af tøjet.

 

 

 

No Comments

Leave a Reply