Totally back to nature – Linen, peace and love

Min hengivelse for hør var indtil for nylig blot indskrænket til anerkendelsen af skjortens råmateriale, i mit drømmesyn, på min Mr Darcys in spe skønne overkrop, når han sådan kommer mig gående i møde i morgendisens skær. Gosh!

Ellers ingen tiltrækning! For hør har jeg forbundet med kedelig, grov vævning og jordfarver. Nu er jeg en kvinde på en mission om at finde nye veje og bekendtskaber, som gør, at moden kan forblive fantastisk, uden at den ødelægger vores dejlige natur. Derfor er det på tide at udfordre min opfattelse, for hør klarer sig rigtig godt i LCA regnskabet, og er en god sommer pendant til uld i den bæredygtige garderobe.

Med kridtede sko, har jeg søgt som en gal for, at finde netop det hørstof, der fik mit indre til at gippe. En skøn dag fandt jeg min nye elskede i royal blue med bæredygtige papirer i orden. Et hørstof, sløret af en pæn vævning og lidt poleret overflade, gjort af det pureste råmateriale, lige til at knuselske, uden klorblegning og farlige farvestoffer, ren natur. Ladidah!!!

Hørplanten er den ældstbrugte plante til tekstilfremstilling. Planten, som gror godt i det tempererede Europa, kræver kun regnvand for at slukke sin tørst. Nøjsommeligheden forbliver i cyklus, for efter høst kan hele planten udnyttes, fibrene fra det indvendige af stilken bliver brugt til stofproduktion, frøene bruges til fødevarer, sundhed og medicin, og resten af planten bruges i træindustrien.

Hør klarer sig rigtig godt i LCA regnskabet, men sagen er, at hør krøller, og det skal stryges, meget! Det bruger energi og udleder CO2. Jeg tænker at udfordingen ligger i at lave tøj i hør som kan bære krøllet. Jeg har lavet den her parisienne nederdel med mange læg, der skal kunne tåle det uglede og krøllede look. Den er til test lige nu.

Fordele ved hør
– Isolerer om vinteren
– Åndbar om sommeren
– Allergivenlig
– Antibakteriel
– Kræver ikke ekstra vanding til dyrkning, kun regnvand
– Fornybart råmateriale
– CO2 neutralt

Det hørstof jeg bruger til mine kollektioner er
– Produceret i EU
– Fri for formaldehyd
– Mekanisk forbehandlet uden klorblegning
– Farvet af forurenings-frie (AZO-fri) farvestoffer
– Certificeret af “Masters Of Linen”

Kilder
http://www.hvm-krengerup.dk/manuel.htm
http://www.biois.com/en/press/highlights-press/the-international-dyer-publishes-an-article-about-life-cycle-analysis-of-linen.html

No Comments

Leave a Reply