Polyester og det andet plastik

Polyester er et plastikprodukt, et syntetisk materiale, der kan tage form som uld og viscoselignende stoffer, og endda med ekstrafordele ved at stoffet hverken krøller eller krymper. Det lyder udmærket, og der er endnu flere fordele, for polyester forlænger holdbarheden for tøjet.

Men polyester er fremstillet af olie og naturgas, der ved hjælp fra avanceret kemi omdannes til plastik og videreforarbejdes til syntetiske fibre. Olie og naturgas er en begrændet ressource og den kemiske omdannelse kræver meget energi.

Til gengæld er polyester virkelig slidstærk og farverne holder godt i stoffet, det forlænger holdbarheden for tøjet, og derfor er polyesterholdige tekstiler med til at sikre den bæredygtige livscyklus efter tøjet har forladt butikken, og det giver gode point.

Jeg foretrækker absolut tøj der er lavet af naturmaterialer, men når det kommer til basistøj som bukser, hverdagskjoler og nederdele, er der en klar holdbarheds- og brugs fordel i, at der er polyester i stofblandingerne. Tøjet vil kunne gå i vaskemaskinen, og det vil modstå slid og smuds i lang tid.

 

 

Jeg imødeser polyester-alternativet fra bioplastik (bioplastik er fremstillet af planter og biologisk nedbrydeligt. For fordelene med plastik i stofblandingerne er klart vægtige, men livscykluskæden går først rigtigt op, når råmaterialet kommer fra en fornybar kilde, altså fra en plante eller et træ.

Fordele ved polyester
– slidstærk
– holder godt på farven
– styrker de naturlige fibre i tekstilblandinger
– kryber ikke i vask
– tøjet tørrer hurtigt

Ulemper ved polyester
– polyester er lavet på basis af olie og naturgas
– Ikke fornybart råmateriale
– omdannelsen af olie til plastik kræver meget energi
– ringe åndbarhed for huden
– ringe fugtabsortion
– udleder CO2 ved afbrænding
– svært nedbrydeligt materiale
– udleder mikroplastik

Mere om polyester

Polyesterfremstilling er kompliceret kemi. Læs mere og uddybende om emnet via de vedlagte links:

http://www2.mst.dk/common/Udgivramme/Frame.asp?http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2006/87-7614-956-0/html/helepubl.htm
http://oecotextiles.wordpress.com/?s=man-made+synthetics
http://oecotextiles.wordpress.com/category/fibers/synthetic/polyester/


Kilder i øvrigt:
Life Cycle Assessment
ENVIRONMENTAL PROFILE OF COTTON AND POLYESTER-COTTON FABRICS
Eija M.Kalliala, and Pertti Nousiainen, Tampere University of Technology, PO Box 527, 33101 Tampere, Finland, Europe

Har du tilmeldt dig mit nyhedsbrev?

Få nyheder, arrangementer og artikler fra rachel kollerup i din mailboks.
Nyhedsbrevet udkommer 8-10 gange årligt.

No Comments

Leave a Reply