Bæredygtigt design af Louise i praktik

Fortæl om dit design?

Jeg har designet en hår bøjle med roser på. Jeg valgte at lave en hår bøjle da jeg selv elsker hår pynt og ting som er lidt anderledes. Først var hår bøjlen kun med store hvide roser, men jeg syntes at der manglede noget, for mere at gøre den til noget man kan have på til hverdag. Jeg tænkte også at lige præcis en hår bøjle med blomster på ville være god til vinter når der jo ellers ikke er så mange blomster udenfor, og så kan jeg i værtfald godt komme til at savne lidt blomster her og der selvom jeg elsker vinter. Jeg kan godt lide kontrasten mellem de hvide og de røde roser på hår bøjlen, og at de røde roser er mindre end de hvide roser, gør at den røde farve ikke ”overdøver” den hvide.

  foto kopi

 

Hvad er det lavet af?

Selve hår bøjlen er en gammel  hår bøjle som jeg ikke brugte, der bare lå i en skuffe og den ville højst sandsynligt bare blive smidt ud når jeg ryder op, så det er super at den kan bruges til noget som kan bruges igen. Jeg viklede grosgrain bånd rundt om hår bøjlen så jeg kunne sy roserne fast til hår bøjlen og så farverne på hår bøjlen og roserne passede sammen. Grosgrain er lavet af polyester, polyester er lavet af olie som ikke er forny bart, dvs. vi kan ikke lave polyester om til olie igen så vi kan genbruge det, det er ikke så godt at det ikke kan bruges igen, men til gengæld holder polyester utroligt godt. Derfor er det okay at bruge polyester i nogle ting fordi det styrker holdbarheden. Men man skal ikke bruge det til hvad som helst som bare bliver smid ud, fordi så mister det idéen med at det skal holde i længere tid.  Så foldede jeg de hvide roser af viscose som er fint og glat stof lavet af bøge bark som bliver omdannet til cellulosefibre som bliver omdannet til tråd. Viscose holder godt på farven og er biologisk nedbrydelig.

foto kopi 4

Hvorfor er det et bæredygtig design?

Blomster hår bøjlen er et bæredygtigt design fordi den består af grosgrain bånd, viscose og en genbrugt hår bøjle som rent faktisk bliver brugt til noget i stedet for at den nok ville have været smidt ud. Grosgrain bånd er som sagt lavet af polyester som er lavet af olie. Olie er godt nok ikke miljøvenlig da det ikke kan fornyes eller genbruges, men det holder rigtigt godt, og dette gør at hår bøjlen er mere bæredygtig fordi vi ved at båndet ikke går hurtigt i stykker. Roserne er lavet af viscose som er et rigtigt godt stof som er både pænt og holder. Det er lavet af bøge bark, og det er biologisk nedbrydeligt.

 

foto

 Hvilke udfordringer har der været ved at arbejde med designet?

Først skulle jeg finde ud af hvad jeg ville designe, det gik rimeligt hurtigt. Så fandt jeg forskellige muligheder med blomster hår bøjler eller kranse. Det gik godt med at vikle grosgrain båndet om hår bøjlen, men det var en smule svært at finde ud af hvordan jeg ville sy roserne på hår bøjlen så syningerne ikke ville være særlig tydelige, men så man stadig ville kunne se roserne. Jeg bestemte mig for at ligge roserne ned så syningerne var bag på hår bøjlen og roserne pegede frem ad. Da jeg fik syet roserne på og klippet enderne af roserne af bag på, havde jeg lidt problemer med hvordan jeg kunne skjule resten af enderne af roserne, eller gøre dem pænere. Efter jeg havde prøvet at tegne forskellige muligheder, endte jeg med ikke at gøre noget ved enderne, da man ikke ville kunne se det så meget når hår bøjlen bliver brugt, på grund af hår, og fordi at det ikke var grimt, og man kunne se at der er styr på hvordan roserne sidder fast. På indersiden af hårbåndet sad der en masse tråde fra roserne som ikke var særligt pæne, først ville jeg vikle et lag grosgrain bånd mere om hår bøjlen, men båndet var for bredt til at kunne ligge mellem roserne, så jeg klippede båndet i tre tynde strimler og viklede først et bånd rundt om hår bøjlen og mellem roserne, men det dækkede ikke alle trådene, da båndet var for tyndt. Efter jeg havde prøvet at løse det problem i noget tid, fik jeg den idé at flette to strimler bånd ind på indersiden af hår bøjlen i mellem det først stykke bånd så det både så pænt ud og dækkede trådene. Først syntes jeg at hår bøjlen var færdig dér, men der manglede et eller andet. Jeg tegnede forskellige idéer til hvordan jeg kunne tilføje noget mere, og det tog noget tid at finde noget som ville passe til. Men til sidst blev det små røde roser, foldet på en anden måde end de hvide roser, for at de ikke blev for ens. Jeg limede dem ind i mellem hver af de hvide roser.

 foto kopi 3

Kan designet repareres hvis det går i stykker? Fortæl hvordan?

Hvis en af de små røde roser falder af eller går i stykker kan der hurtigt blive lavet en ny rose og den kan bare blive limet på igen. Hvis en eller flere af de hvide roser falder af eller går i stykker, kan der foldes en ny rose som kan syes på igen, da alle roserne er syet på individuelt, bortset fra en tråd som går i gennem dem alle, men den tråd holder dem ikke fast på bøjlen, så den kan man bare klippe over og hive ud og bagefter sy en ny i uden at det gør noget. Hvis hår bøjlen knækker, kan den ikke repareres, da den er lavet af plastik som ikke kan limes sammen igen så det holder, og den er viklet ind i grosgrainbånd som er limet fast. Hvis det flettede bånd skulle gå op, kan det bare flettes ind igen, og hvis båndet rundt om hår bøjlen skulle gå op, kan det bare vikles om og limes fast igen.

foto kopi 2

 

One Comment

Mit bæredygtige design | Min bæredygtige verden
januar 18, 2014 1:16 pm

Leave a Reply