Julehilsen 2021

Glædelig jul

Jeg var altid opmærksom på at hente min viden i naturvidenskaben, jeg ville være sikker på at mine ord havde evidens. Upåagtet af hvad jeg nu ved efter et efterårssemester på instituttet på psykologi på Københavns Universitet, hvor jeg har læst videnskabsteori. Det er blevet en tradition at summe op lige før jul. Tag det som en elevatorversion af 2021, hvis du undslap detaljerne i årets løb.

 

Det er stadig hamp, der er den fornemme darling med internationalt potentiale. Har du hængt på siden 2014, tænker du måske, at det har taget sin tid med den hamp. Men når Bodil Pallesen i august sender mig et billede fra marken, kan jeg godt se, at høsten er et raffinement for sig. Der må ikke komme uorden i de rigide stængler. Og sådan er det hele vejen. Seje retlinede hypoteser og en virkelighed, der har det med at krølle. Lad os se, om der ikke i løbet af næste år kan præsenteres de første garner af hamp, som kan blive til tøj.

 

Jeg har den fordel i projektet, at jeg godt må tage forskud på det lækre. I efteråret blev det konkret, da jeg var på tur hos VIA i Herning hvor jeg eksperimenterede med strik af hamp og uld og fik lavet flotte prototyper af striktrøjer. Striktrøjerne bliver til at få fingrene i hen på sensommeren 2022.

 

Der var ups and downs i 2021. Et år der har lignet et computerspil fra 90’erne, SuperMario, det hvor man hopper fra tømmerflåde til tømmerflåde. Smerteligt fik corona MAKE THAT CHANGE på slingrekurs, det blev en umulig opgave for skoler og gymnasier at arrangere undervisningsforløb i god tid. Derfor kom bookinger sporadisk og med ganske kort varsel. Det ramlede bedst, som der skulle hyper-motiveres til forbrugsansvar, for at lette indsamlingsarbejdet og undgå at alt for meget tøj ender på forbrændingen, når kommunerne fra 2023 begynder at indsamle og sortere tekstiler i egen fraktion.

 

Slemmere blev det med folketingets nedadvendte tommelfinger omkring at indføre udvidet producentansvar for tekstiler. Den havde vi ellers regnet med. Det kan være Lea Wermelin har en pointe i at vente på EU, for problemet er jo allevegne, men det havde været dejligt hvis Danmark var blandt de aktive spillerne i stedet for at være dem på bænken. Politisk er der altså ikke opbakning til at få has på shit-tøjet, i stedet er det indtil videre pålagt forbrugeren at vælge tøjet fra eller til. Det kan vi også godt!

 

We can make that change, yeah

 

I mellemtiden fik jeg dog etableret en god aftale med Red Barnet om at turnere med MAKE THAT CHANGE i deres butikker. Undervisningsarbejdet er vigtigt og jeg håber at der næste år bliver mulighed for igen at lave workshops på skolerne og gymnasierne. Glædeligt fik ”Et helt ton gode grunde til kun at shoppe yndlingstøj” på baggrund af en imponerende lektørudtalelse også et flot år og står nu på mange biblioteker.

 

Julen I år holder jeg hos min bror og svigerinde. Til januar venter de deres første barn og jeg bliver faster til lille Filippa. Det glæder jeg mig til. I vores lille andedam er Rosa godt i gang med sine studier på ITU, hvor hun læser digital design og Interaktive teknologier. Isabella har taget et sabbatår og vejer stadig morgenluft om sin studieretning. Svigersøn Krølle har været på højskole i efteråret og er nu hjemme igen.

 

Tusind tak for 2021 til samarbejdskolleger og kunder for loyalitet, til de nye studievenner jeg fik i efteråret, til de nære og til familien.

 

Med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår

 

Kærligst Rachel