Om få dage lægger juledynen sig. Luner os med ro og nærvær og løsner op for tanker til de særlige og elskede, som vi ikke ser i det daglige, men som lever i vores hjerter. Savn og minder dukker frem. Bittersødt. Giver varme i kroppen over det gode der var og det som er. Julen og nytåret er en afslutning og begyndelse, et farvel og et goddag. Tavlen bliver visket ren og forventningen til det nye år giver mod og handlekraft til af få gjort noget ved det.
Sommeren 2018 var brandgod og jeg vil huske den for strandstemning i Nordhavn, tropeaftener med jazz og ikke en dråbe regn førend den aften i Tivoli, hvor Anna David sang med big bandet, og folk stak i rend for at undgå at blive våde. Stakkels Anna David mærkede ikke regnen på scenen og blev rædselsslagen. Måske frygtede hun at publikum flygtede fra noget slemt. Det var bare regn.
Få dage forinden havde jeg skrevet til Bodil Pallesen om hvordan hampen klarede sig i tørken? Det gik ikke for godt, men økomarken stod flot på trods, skrev Bodil i sms. Det regnede i august og høsten blev reddet. Men det viste os i praksis at planter ikke gror uden vand. Og sådan blev det nærværende, at klimaet, ved at lukke for vandet på det værst tænkelige tidspunkt, kan få det sidste ord.
Hampprojektet kørte godt i år. På tegnebordet fik jeg gang i nyt og næste år tager jeg designarbejdet videre med en palette af hampens naturlige sandfarve og klare pasteller. Det kræver stålsathed at etablere samarbejde med produktionsvirksomheder, for udviklingsarbejde er omkostningstungt og usikkert, men Ole Strange viste det mod, da han i foråret hjælp mig med at strikke hamp til hampprojektet. Ole Strange var en ildsjæl – han er savnet.
Vi skal redde vores klode sammen. Vi må hoppe over politisk og økonomisk benspænd, gribe sagen i egne hænder, med det vi kan – hver især. YEAH! CHANGE, MAKE THAT CHANGE!
Det man giver opmærksomhed vækster. I 2018 gav jeg i lange perioder fuld opmærksomhed til MAKE THAT CHANGE. At motivere på enkeltpersonsniveau til at tage klimahensyn med bæredygtige tøjforbrugsvaner, er min vigtigste aktivitet. Igen i år var jeg på turne i Lyngby-Taarbæk Kommune med undervisning til 8. og 9. klasserne, og så lykkedes det med støtte fra Novozymes og Gentofte Kommune, Affald og Genbrug at udarbejde en udstilling, som er en ny aktivitet under MAKE THAT CHANGE.
Allerede til januar skal jeg undervise i Gentofte Medborgerhus hvor Gentofte Kommunes 7. -9. klasser er inviteret til workshop. Til marts 2019 kan udstillingen opleves på Gentofte Hovedbibliotek. Det er visionen af MAKE THAT CHANGE skal tilbydes så mange så muligt, derfor har jeg allerede aftaler med flere kommuner i starten af året.
Snart er det forår og sommer igen. Det føles ikke som længe siden jeg sidst skrev julehilsen. Det passer udmærket, at tiden går hurtigere jo ældre man bliver. Til februar er det tyve år siden jeg stiftede mit firma. Pigerne bliver 18 til maj. Min vækstkurve over årene er ikke eksponentiel . Men det er gået godt alligevel. Jeg tænker mit drev er at forme en bæredygtig hverdag med tid til det meste, et frit arbejdsliv med plads til at tage fat på projekter, jeg synes er vigtige – og min værste last, beruselsen ved, at jeg aldrig ved hvilken appelsin der falder i turbanen i morgen. Håbefuld og optimistisk hopper jeg ind i 2019.
Tak samarbejdspartnere, netværk og venner for et godt 2018.
Glædelig jul og godt nytår
Kærlig hilsen
Rachel
No Comments