8.B sweatshop – t-shirt produktion på Sct. Nicolai Skole

Tidligere i dag dannede 8.B en 24-trins kæde for det fælles projekt at producere t-shirts, mange t-shirts. Man må påregne begyndervanskeligheder, når 24 unge skal i konkurrence med de erfarne syersker i Bangladesh, blot udstyret med en kortfattet instruktion, et værktøj, deres hænder og deres vilje. Men learning by doing metoden, og den stressende faktor, at kæden brydes, hvis blot et enkelt led ikke leverer, satte skub til færdighederne og farten.

I krogende blev der sagt, “vi altså nødt til at være gode venner, hvis vi skal arbejde ordentlig”, men der blev også skyndt på hinanden og bebrejdningerne sneg sig ind overfor de langsomme led. Der blev sendt retur med for dårlig syning og det stressede de i forvejen ophængte for- og bagstykkesyersker. Ingen arbejdere var endnu udslidte, så hjælpen og overskuddet var tilstede på tværs af leddene, som forstykkerne og bagstykkerne hobede sig op, sprang flere til som t-shirt-samle-syersker.

8.B gennemlevede i morges et øjeblik fra en arbejdssituation i tekstilindustrien fra et andet sted i verden, hvor hverdagen er 12-14 timers produktionsarbejde med samme gentagelse igen og igen, flere hundrede gange i løbet af en dag.

De 24 led

1. Klipper
2. Forstykke tegner
3. Bagstykke tegner
4. Forstykke klipper
5. Forstykke runner
6. Bagstykke klipper
7. Bagstykke runner
8. Fortykke syerske
9. Bagstykke syerske
10. Søm stryger
11. Folde stryger
12. T-shirt-samle-syerske
13. Oplægnings-stryger
14. Oplægnings-runner
15. Oplægnings-syerske
16. Halskant-nålesætter
17. Halskant rier
18. Halskant runner
19. Halskant folder
20. Halskant syerske
21. Label grafiker
22. Label syerske
23. T-shirt presser
24. T-shirt sammenlægger

sy en tshirt 016 sy en tshirt 020 sy en tshirt 021

2 Comments

Birgit Bonefeld
marts 18, 2014 8:24 am

Super go’ undervisning! Meget illustrativt og ‘hand-on’. Stor respekt for initiativet

Arbejdsforhold l Min bæredygtige verden | Min bæredygtige verden
april 5, 2014 7:30 am

[…] Eleverne bliver sat på praktisk prøve, når de som oplæg til debatten om arbejdsforhold bliver kastet ud i en krævende tøjproduktion. Læs om 8.B’s sweatshop dag her […]

Leave a Reply