Videnskab skal underbygge miljørigtigt tøj

Banebrydende nyt forskningprojekt vil dokumentere miljøansvarligt, bæredygtigt tøj objektivt til brug for videndeling i modebranchen og større gennemsigtighed og forståelse hos forbrugeren

Johan Arnø Kryger, Senior Manager, Danish Fashion Institute og Deputy Head of Secretariat, Nordic Fashion Association er begejstret for projektet: “Den internationale modebranche er i gang med en grøn omstilling, og her har dansk mode en unik mulighed for at tage lederskab og skabe grøn vækst. Men for at udnytte potentialet er der brug for viden og læring. Dette nyskabende og innovative partnerskab mellem Rachel Kollerup og FORCE Technology vil uden tvivl bidrage positivt til dette arbejde og hjælpe den danske modeindustri til at være på forkant med udviklingen”.

Den danske modedesigner Rachel Kollerup har netop indgået samarbejde med FORCE Technology, rådgivende ingeniører, om at udvikle en bæredygtig miljøansvarlig tøjkollektion til kvinder og mænd i tråd med Rachel Kollerups kollektion “basically black”.

Der er tale om et projekt, hvor forskning og design mødes allerede i udviklingsfasen af den nye basiskollektion fra Rachel Kollerup. På den måde vises, at forskerens materiale- og produktionskendskab spiller en betydelig rolle for fremtidens miljøansvarlige designplatform. Det er Styrelsen for Forskning og Innovation, der har givet tilsagn om støtte til udviklingsprojektet mellem Rachel Kollerup og FORCE Technology.

“Miljøovervejelserne skal inddrages tidligt i designfasen, altså en vurdering af hvilke designvalg, der har den største indflydelse på tøjets samlede miljøbelastning gennem dets livscyklus. Er det mest miljøvenligt at vælge et meget miljøbelastende tekstil, der til gengæld holder lang tid og kan genanvendes, eller er det bedste valg at vælge et tekstil, der ikke belaster miljøet ved dets produktion og som kan vaskes ved 20°C?”, forklarer Rasmus Nielsen, civilingeniør, FORCE Technology.

“Indtil i dag har jeg baseret mine argumenter for, hvor miljøansvarlige mine kollektioner er, på baggrund af generelle rapporter om et bestemt materiale eller produktionsforhold. Det har været et udmærket og vejledende skridt – men det fortæller ikke noget specifikt om netop mit produkt. Derfor er det en stor drøm, der er gået i opfyldelse ved at starte forskningsprojektet specifikt omkring min kollektion. Jeg håber også, at projektet kan skærpe forholdet yderligere mellem modebranchen og bæredygtighed. At vi bliver bedre til at videndele om materialer og produktionsforhold, og at bæredygtige tiltag derved bliver mere håndgribelige”, siger Rachel Kollerup.

Pant eller abonnement på tøj

Der skal tænkes nye tanker i Rachel Kollerups og FORCE Technologys forskning. Blandt de vigtige emner er, hvordan et muligt pantsystem på kasseret tøj kan fungere, samt mulig genanvendelse af kasseret tøj til nye metervarer. Også tanker om, hvordan man kan forme en abonnementsordning på tøjet – enten ved at indlevere tøjet efter slid og få point, eller at abonnere på kollektioner, og blive lejer af tøjet i stedet for ejer – skal der gerne findes løsninger på.

“Tøjbranchen er en af de mest forurenende brancher i verden. Som producenter kan vi tage miljøansvar ved at justere på vores materialevalg og produktionsforhold, men vi bør også forpligte os til at tage vare på det ressourcespild, der er ved tøj, efter det har forladt butikken”, slutter Rachel Kollerup.

Kollektionen er foreløbig planlagt til at blive vist ved Designers Open i Leipzig i oktober 2013 og med den danske modedelegation under London Fashion Week foråret 2014.

Følg projektet på www.rachelkollerup.com, hvor der kontinuerligt bringes nyt om de overvejelser og processer Rachel Kollerup og FORCE Technology har omkring den kommende miljøansvarlige kollektion.

No Comments

Leave a Reply