Laboratorieprøve målt 18. juni 2013 fra NICE* og dansk mode … Miljøansvar er på modens præmisser

Morgenen lover om en sommerdag med is og jordbær, sol og grill, jeg kysser børnene god skoledag på vej til seminar hos DAFI Tuesday, min “kollega” Johan Kryger (i arbejdet for at inspirere til en miljøansvarlig fremtid for dansk mode) giver i dag et omrids af NICE – *NICE står for Nordic Initiative Clean & Ethical og er DAFIs store projekt om bæredygtighed i modebranchen.

Sensommerens CIFF messe Future Fabrics for bæredygtige tekstiler er netop aflyst på årsagen af manglende tilslutning – branchen er ikke klar endnu til messer for bæredygtige indkøb.

Og det til trods, er det netop materialevalget Johan Kryger fremhæver som et oplagt bæredygtigt produktionsinitiativ.

Fakta er stadig de samme: Modebranchen er verdens 3. største industri, det er den næst største forurener i verden. BRIK landene vil være med NU på velfærden, Brasilien, Rusland, Indien og kina, og i takt med den befolkningsforøgelse der forventes i 2050 på 9,8 milliarder kroppe, vil jorden kun være istand til at klæde en trediedel på – målt med det ressourceforbrug, der er i dag.

Bomuld er fortidens fadæse (groft sagt), på trods af bomuldens dejlige kvaliteter, går den ikke længere. Bomuld sluger store landbrugsarealer og vand til dyrkning. For at mætte fremtidens munde, må landbrugsarealerne inddrages til fødevaredyrkning istedet. Olie og vandforbrug skal også nedbringes markant!

Designerne må tænke nye tekstiler ind i produktionen, tekstiler, hvis råmatariale findes i naturen eller kommer fra genbrug, uden de store miljømæssige omkostninger, eksempelvis viscose, genbrugsplastik, bambus, mælk og hamp.

Johan Kryger fremhæver også produktionsteknikker som zero-waste, hvor man helt undgår spild i produktionen, eller at tænke levedygtighed ind i både designet og materialet. Holdbarhed er en vigtig faktor og minimerer affald effektivt.

En forandring til bæredygtig produktion sker ikke på en gang, men små skridt på vejen kan bringe os derhed, og det skal ruste os til fremtiden. Johan Kryger uderstreger hvor vigtigt det er, at små og mellemstore modevirksomheder kommer med nu, de store modevirksomheder har arbejdet med bæredygtighed i mindst ti år og er meget langt fremme. Om 10-15 år forventes det, at alle modefirmaer tager miljøansvar, og så er det om at være med.

Man må stadig regne med at betale mere for sit bæredygtige tøj. Bæredygtigt tøj er designertøj produceret med miljøansvarlighed. Den viden, der ligger til grund for en bæredygtig produktion koster forskning og tidskrævende testninger, på sigt, hvis stigende efterspørgsel, kan det blive mindre omkostningsrigt.

Bæredygtigt tøj skal designes og forstås på modens præmisser – ligesåvel som vi heller ikke vælger økologi og så tomat, vælger vi heller ikke bæredygtigt og så mode. Tøjet skal være attråværdigt, gøre os lækre og få os til at føle os godt tilpas. Bæredygtighed er en miljøforbedring af produktet og et ansvar tilføjet af designvirksomheden og et ansvar videregivet forbrugeren.

laboratorieprøve målt 18. juni 2013 fra NICE* og dansk mode …

No Comments

Leave a Reply