Mit aha moment

En af mine aller kæreste satte spørgsmålet op forleden dag, “hvornår var det nu lige det bæredygtige opstod for dig, og holdbarheden, hvad med den? BØLGEN ER OVER OS ALLE NU!!!” Udfordringen ligger sommetider i tvivlspørgsmålene, og hvis det ikke var for at selvsamme lægger kimen til en del inspirationer, var jeg blevet mere end fem minutter irriteret.

I 2008 lavede jeg i samarbejde med Grøn Butik den første indkøbstaske til Grøn Butiks årlige miljøkampagne, emnet var “forbrug med omtanke”. Indkøbstasken var en kampagnegave og skulle gerne blive fast påklædning på indkøbsturen for at blive brugt igen og igen – altså en ny bæredygtig vane indarbejdet i hverdagen  – altsammen for at spare på de tons af plastikposer vi bliver bombaderet med fra alle sider.

Anna Thormann, som dengang var leder af projektet, var og er en visionær kvinde, for ingen har ifølge Anna Thormann patent på miljøansvar. Vi kan alle sammen være med.
Istedet for at målrette kampagnen til de sædvanlige grønne og til 2. generationshippierne, arbejdede vi for første gang med den bredde appel – designertasken som musthave – fornuft eller overforbug?

Hvad er smukkere og bedre end en kvalitetstaske, der holder livet igennem og som får en patina der vidner om brug og bevægelse. Vores indkøbstaske var i håndfast form grøn med slidt guldtryk henover, vores fortælling var, at jo mere guldet bliver slidt af, jo grønnere bliver tasken.

Da forstod jeg, at det har indflydelse på mit bæredygtighedsbarometer om jeg køber billige masseproducerede varer, skabt under kummerlige forhold, som holder 3 gange i brug og ender i en enorm affaldsbunke – eller om jeg køber færre, men bedre ting, lavet af gode materiale, produceret under ordnede forhold og holder i brug flere år frem.

Mit aha moment – mit første bæredygtige skridt: køb mindre og køb kvalitet der holder længe.

Ingen sundheds- eller miljøbølger varer ret længe ad gangen, så hvorfor ikke bare udvælge dine egne bæredygtige skridt og indarbejde det i din hverdag, så det passer til dig? 

No Comments

Leave a Reply