Stop tøjspild og lær om miljøansvarlige tøjforbrugsvaner.
Det skal du lære på workshoppen

Med MAKE THAT CHANGE får du indblik i miljøproblemer som modeindustrien forårsager herhjemme og ude i verden, samt tips til mere bæredygtige tøjvaner. Rachel Kollerup fortæller om sit arbejde med bæredygtig mode, herunder det danske udviklingsprojekt om at lave tøj af hamp og undersøgelsen af et helt ton genbrugstøj hos indsamlingsfirmaet Trasborg.

I workshoppen reflekterer vi over eget tøjforbrug – og om man i virkeligheden kan nøjes med sit yndlingstøj. I timen ser vi på materialer, som tøj kan lavet af og så skal vi lave en miljøvurdering, som afslører hvorfor overforbrug af tøj er klimabelastende. 

Der er indlagt kortere filmstrimler, debat og gruppearbejde i workshoppen.

PROGRAM
  • Introduktion til Rachel Kollerups arbejde med bæredygtig mode.
  • Definition af bæredygtighedsbegrebet.
  • Modens udvikling fra slow fashion til fast fashion – og kvaliteten i frit fald.
  • Du har et skab fyldt af tøj, alligevel har du ikke en trevl at tage på til festen på fredag. Vi diskuterer hvorfor det er sådan.

  • Få tips til at udvælge tøj, som du bliver glad for og bliv dronning til at fravælge tøj, som du alligevel mister interessen for. Kort sagt, “du kan nøjes med dit yndlingstøj”, hør hvordan.

  • Man kan godt få idéen om at tøj kommer fra en uudtømmelig automat, når butikkerne uge efter uge fyldes op med nye kollektioner – det hele serveres med tilbud som nyt, nemt, hurtigt, billigt. Hør hvorfor den forretningsmodel har konsekvenser for miljøet.

  • At donere tøj til genbrug er ikke den eviggyldige redningsplanke. Du får en opstrammende forklaring på hvorfor dit aflagte donerede tøj, skal være så godt, at du selv ville bruge det. 
  • Få styr på tøjets livscyklus ved at lave en miljøvurdering af forskellige materialer (gruppearbejde) og få forklaringen på hvorfor alt tøj har miljømæssig værdi.

Du har et skab fyldt af tøj, alligevel har du ikke en trevl at tage på til festen på fredag. Vi diskuterer hvorfor det er sådan …

Få tips til at udvælge tøj, som du bliver glad for og bliv dronning til at fravælge tøj, som du alligevel mister interessen for. Kort sagt, “du kan nøjes med dit yndlingstøj”, hør hvordan.

Der er et helt ton gode grunde til kun at shoppe yndlingstøj

I Danmark skiller vi os af med 75.330 tons tøj om året. Omregnet til hver person giver det tre stykker tøj per person hver måned. Der udskilles rigtig meget CO2, når vi brænder tekstiler, så vi skal lære at overveje, hvad vi har brug for at købe og genbruge noget mere af det. For 13-16-årige og for voksne.

Læs hele lektørudtalelsen her

Bogen “Et helt ton gode grunde til kun at shoppe yndlingstøj” anbefales som introduktion til emnet. Bogen kan bestilles på biblioteket. 

Læs mere her

I Lyngby-Taarbæk kommune har vi nydt godt af Rachel’s ”MAKE THAT CHANGE” undervisning. At den unge generation kan blive bevidste om et ansvarligt forbrug, er et af de vigtigste fokusområder for at opnå et bæredygtigt samfund og bidrage til FN’s verdensmål – og det rammer ”MAKE THAT CHANGE” utroligt godt.

0-3

Jakob Jespersen
Klimakoordinator i Lyngby-Taarbæk Kommune

MAKE THAT CHANGE udstilling

Swiper videre til næste tøjkøb uden at se tilbage

Du sidder med mobilen og tjekker de nyeste tendenser. 100 kr. for en top. Det er let at købe nyt tøj – KLIK – KØB – dit shoppegen er glad.

Moden er fascinerende og tiltrækkende, men der er grund til at købe nyt tøj med omtanke, for modeindustrien har et efterslæb af overproduktion og et miljømæssigt regnskab ude af balance.

I udstillingen har jeg samlet mine bedste tips, der kan gøre dig miljøansvarlig med stil. Her kan du lære at forebygge fejlkøb og overforbrug, og forlænge levetiden af dit tøj ved at MAKE THAT CHANGE.

Udstillingen understøtter FN’s Verdensmål 12. Ansvarligt forbrug og produktion.

Portræt af Rachel Kollerup

Mode og grafisk designer med speciale i miljøansvar. Rachel Kollerup arbejder med forskningsbaserede projekter, så som det danske udviklingsprojekt med hamp. Med MAKE THAT CHANGE inddrager Rachel Kollerup forbrugeren i forhold til at nedsænke klimaaftrykket ved tøjforbrug. Ved eget tøjmærke præsenteres publikum for miljøansvarligt tøjdesign.

forside_some_2_udgave

Et helt ton
gode grunde til kun at shoppe yndlingstøj

  *** NY REVIDERET UDGAVE ***
Problemet med alarmerende mængder af genbrugstøj afdækket ved håndkraft og tilsat guide til stop det selv-løsninger.

159 DKK

“En fantastisk flot og oplysende bog
om vigtigheden af at udvikle sig til en bevidst forbruger,
der tænker mere nuanceret, før der indkøbes bunkevis af tøj”.
– Lektørudtalelse, DBC.