MAKE THAT CHANGE workshop

Hvilket par jeans
har størst værdi miljømæssigt?

Det skal du lære på workshoppen

Med workshoppen klædes du på til at reflektere over egne tøjvaner. Du får et indblik i de miljømæssige konsekvenser ved overforbrug og tips til bæredygtige tøjforbrugsvaner.

Program

 • Introduktion “Verden svømmer i tøj” og skaber ubalance i bæredygtighedsregnskabet.
 • Modens udvikling fra dengang, der udkom to kollektioner om året til i dag, hvor der udkommer nye kollektioner hver uge.

 • Definition af bæredygtighedsbegrebet
 • Lær om tøjets miljømæssige værdi. Du præsenteres for materialer og får indblik i fornybare og ikkefornybare ressourcer samt hvilke materialer der er meget vandkrævende.
 • Få forklaring på hvorfor tøjforbrug bidrager til den globale opvarmning
 • Lav din egen miljøvurdering af forskellige materialer (gruppearbejde)
 • Få tips til at udvælge tøj, som du bliver glad for og bliv bevidst om fravælge tøj, som frister som impulskøb, eller som er svært at vedligeholde.
 • Reflektionsøvelse over hvilket tøj – og hvor meget tøj – du vil skønne de skal bruge på et helt år

 • Vasker du af vane eller når det er nødvendigt? Få tips til miljøansvarlige vaskevaner
 • Nej, dit tøj forsvinder ikke, selvom du har doneret til genbrug eller genanvendelse. Hør hvorfor og bliv overbevist om hvorfor du skal tage ansvar for dit tøj.

I Lyngby-Taarbæk kommune har vi nydt godt af Rachel’s ”MAKE THAT CHANGE” undervisning. At den unge generation kan blive bevidste om et ansvarligt forbrug, er et af de vigtigste fokusområder for at opnå et bæredygtigt samfund og bidrage til FN’s verdensmål – og det rammer ”MAKE THAT CHANGE” utroligt godt.

0-3

Jakob Jespersen
Klimakoordinator i Lyngby-Taarbæk Kommune

Lokalet

Det forudsættes at bruge et lokale der er egnet til formålet. Der skal være plads til at eleverne kan udføre gruppearbejde og have (delt) skrivebordsplads til rådighed. Det forudsættes, at der er projektor/lærred til rådighed samt lydanlæg.

Undervisningsforberedelser

Det anbefales at man i klassen inden workshopdagen har gennemgået kulstofkredsløbet og vandets kredsløb. Præciseret forny- og ikke-fornybare ressourcer samt organisk og ikke organisk materiale. Eleverne bedes også kunne definere bæredygtighedsbegrebet. Endvidere bedes eleverne læse artiklen: Den komplekse guide til bæredygtige tøjkøb Det vil være en fordel hvis eleverne har læst artiklen til en undervisningstime inden workshoppen – hvor klassen kan nå at tale om den. Artiklen er omfattende, men den tuner eleverne ind på stoffet – lærer og elever kan notere spørgsmål, som bringes med til workshoppen.

Samfundsfag og geografi

 • Eleven kan reflektere over eget forbrug og tøjvaner.
 • Eleven kan diskutere handlemuligheder for udvikling af et bæredygtigt samfund og give eksempler på bæredygtig levevis.
 • Eleven kan undersøge forbrugsvarers vej fra ressource til butik.
 • Eleven kan undersøge miljømæssige konsekvenser af ressourceudnyttelse og handelsmønstre.

Fra 8. klassetrin
Ungdomsuddannelser
Fagskoler

3 lektioner á 45 minutter

Max 30 elever (undervisning for én skoleklasse er optimalt).

Klassen får udleveret et spørgeskema, som efterfølgende kan gennemgås i klassen. Læreren står for repetition og bør føre debatten videre i en efterfølgende undervisningstime. Reflektionsøvelsen om hvor meget tøj man har brug for kan eleverne præsentere for hinanden. Der opfordres til at se et par afsnit af DR serien “Blod, sved og t-shirts” for at få indblik i sweatshops og arbejdsforhold generelt i tøjindustrien. Workshoppen kan også være kickstarter for en emneuge, hvor eleverne selv arbejder videre med temaet. Efter workshoppen bedes læreren udfylde evalueringsskema, som bruges til feedback til underviseren.

Pris per workshop: 5.500 kr.

Workshoppakker: Ved bestilling af 5 workshops er prisen 4.500 kr. pr. workshop.

Ved bestilling af 10 workshops er prisen 4.000 kr. pr. workshop.

Ved bestilling af mere end 10 workshops er prisen 3.600 kr. pr. workshop.

Ved bestilling af workshoppakker betales 30% en uge før workshopforløbet går igang.
Restbeløbet betales en uge efter workshopforløbet er slut. Deadline for booking af dage aftales

Alle priser er excl. moms

0
Kommuner
0
Skoler
0
Klasser
0
Elever

Har allerede deltaget i MAKE THAT CHANGE workshop

MAKE THAT CHANGE udstilling

Swiper videre til næste tøjkøb uden at se tilbage

Du sidder med mobilen og tjekker de nyeste tendenser. 100 kr. for en top. Det er let at købe nyt tøj – KLIK – KØB – dit shoppegen er glad.

Moden er fascinerende og tiltrækkende, men der er grund til at købe nyt tøj med omtanke, for modeindustrien har et efterslæb af overproduktion og et miljømæssigt regnskab ude af balance.

I udstillingen har jeg samlet mine bedste tips, der kan gøre dig miljøansvarlig med stil. Her kan du lære at forebygge fejlkøb og overforbrug, og forlænge levetiden af dit tøj ved at MAKE THAT CHANGE.

Udstillingen understøtter FN’s Verdensmål 12. Ansvarligt forbrug og produktion.

Rachel Kollerup
Designer

Trelleborggade 8
2150 Nordhavn

Telefon 40 18 07 55
Email: rk@rachelkollerup.com

Portræt af Rachel Kollerup

Mode og grafisk designer med speciale i miljøansvar. Rachel Kollerup arbejder med forskningsbaserede projekter, så som det danske udviklingsprojekt med hamp. Med MAKE THAT CHANGE inddrager Rachel Kollerup forbrugeren i forhold til at nedsænke klimaaftrykket ved tøjforbrug. Ved eget tøjmærke præsenteres publikum for miljøansvarligt tøjdesign.

forside_some

Et helt ton
gode grunde til kun at shoppe yndlingstøj

Problemet med alarmerende mængder af genbrugstøj afdækket ved håndkraft og tilsat guide til stop det selv-løsninger.

149 DKK