Ny Nordisk mode skal gøres af det nære, det udsøgte, og det omhyggeligt valgte

Idéen om Ny Nordisk mode har givet mig kriller til et nyt udviklingsprojekt. Jeg har appelleret til hampeksperten Bodil Pallesen fra Agrotech, ildsjælen Birgit Bonefeld og Danish Fashion Institute om at indgå et partnerskab, hvor vi skal undersøge mulighederne ved dansk produceret hamp, og forhåbentligt udvikle tekstil af hampfibre på eksempelbasis. Vi vil med projektet kunne følge tekstilet fra møggreb til tøjskab, gjort af det nære, det udsøgte, og det omhyggeligt valgte.

Den danske industrihamp gror ubesværet i den danske muld, og kan levere fibre til tekstilfremstilling. At bruge den lokale afgrøde til tekstilfremstilling spirer i mine tanker. Er industrihampen et Nyt Nordisk bud på en tekstilafgrøde og meget mere fremragende end blot en bomuldserstatning?

Kom herhen og følg tanken, projektet kan komme til at rykke på vores forestillinger om bæredygtig mode. Tænk om vi, udover at præstere en dansk bæredygtig tekstilfremstilling, kan opnå samme værdisæt i de færdigskårne outfits, som Nyt Nordisk køkken har opnået det på gourmetrestauranterne.

Vi skal ud på marken og se planterne gro, vi skal i laboratoriet og arbejde med enzymer. Vores fibre skal spindes og væves og vi skal teste for holdbarhed og brug. Det, der kan lyde som et marginaliseret hippieprojekt, kan blive en højteknologisk dansk demonstration af innovativ miljøansvarlighed vist igennem en tekstilfremstillings mange udviklingsled.

Projektopstart i dag fredag den 3. oktober hos Agrotech i Århus.

Skærmbillede 2014-10-02 22.48.17