Nyt dansk og bæredygtigt design i NICE kollektionen

Den nordiske og bæredygtige NICE kollektion er forøget af to sæt tøj fra danske designer Rachel Kollerup.

NICE kollektionen er udvalgt og sammensat af Nordic Fashion Association, der nu er repræsenteret af 22 nordiske designere, som viser, at bæredygtig mode er ligeså mange facetteret som konventionel mode. Nordic Fashion Association har netop forøget NICE kollektionen med to sæt tøj fra Rachel Kollerup: En hvid sommerkjole og et sæt bestående af en jakke, shorts og en top.

Sommerkjolen er syet af lyocell-stof – et materiale der er lavet af bøge og eukaluptustræer fra FSC mærket skovbrug. Metoden til at fremstille lyocell er at omdanne træ til tøjfibre ved at opbløde trækvas til cellulose. Hele processen forbliver i et lukket økosystem. Det er den energi, der bliver afgivet til fremstillingen af fibrene, som senere bliver genbrugt hos det lokale fjernvarmeværk. Det er den eneste type af cellulosefibre, der har opnået svanemærke. Kjolen er ubleget og ufarvet – altså lyocell i sin rå form.

Det andet sæt består af en jakke af genanvendt uld  og polyamid fra Italien. Materialet, der er brugt her, er meget slidstærkt og kræver næsten ingen vedligeholdelse. Shorts er lavet af et satinvævet unikt stof blandet af uld, polyester og elastan fra Østrig. Stoffet forbliver sort – uanset hvor mange gange man vasker det og krøller ikke. Toppen er af sort viscose. Viscose er som lyocell fremstillet af træ – knapt så skånsomt for miljøet som lyocell, men toppen har sin berettelse. Den er i sit design en klassiker, fordi viscosefiberen holder godt på den sorte farve. Her gør det sig gældende, at selv efter mange ganges brug, vil toppen forblive knaldsort, forklarer Rachel Kollerup.

Der er taget miljøhensyn ved materialevalget og lige så vigtigt, er tøjet testet i brugsfasen. At producere holdbart tøj med lang levetid er også bæredygtigt, fordi det både sparer på ressourser og minimerer tøjaffald.

Miljøhensynet er videnskabeligt kortlagt
Det seneste år har Rachel Kollerup i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma FORCE Technology A/S lavet en miljøvurdering af sin tøjkollektion. Formålet med projektet var videnskabeligt at kortlægge kollektionens miljøbelastning og blive klogere på, hvordan kommende styles fra Rachel Kollerup kan optimeres miljømæssigt. I projektet første fase blev der designet og udviklet 15 stykker tøj, som blev vurderet af FORCE Technology på dets miljøbelastning. I fase 2 blev der givet en tydelig rettesnor for hvilke materialer, der belaster meget eller lidt og hvorfor. Derfor er der i fase 2 arbejdet med at reducere miljøbelastningen ved at udskifte på materialevalget og reducere materialeforbruget. Hele rapporten kan downloades på http://blog.rachelkollerup.com/wp-content/uploads/2014/06/LCAscreening.pdf

Materialebiblioteket inddrager eksempler til undervisning
To af de mest mærkbare udslag blev fundet ved at optimere på den klassiske sorte top og shorts. Den klassiske sorte top fik reduceret sit materialeforbrug med 42% og sprang derfra fra at udlede 3,8 kg CO2 til 2,2 kg CO2. Shorts blev reduceret med 2 kg CO2 ved at udskifte uld/polyester materialet til hør istedet. I Danish Fashion Institutes materialebibliotek vil man kunne finde begge toppe og shorts fra Rachel Kollerup til at eksemplicere, at det batter at tænke materialereducering ind i designfasen og materialevalget kan ændre betydeligt på den samlede score.

NICE kollektionen udstilles løbende i ind- og udland. Mere information om Nordic Fashion Association på www.nordicfashionassociation.com

Jakke af genanvendt uld, langtidsholdbare sorte shorts og klassisk sort top. Det ene sæt fra Rachel Kollerup i NICE Kollektionen

Jakke af genanvendt uld, langtidsholdbare sorte shorts og klassisk sort top – sæt fra Rachel Kollerup i NICE Kollektionen.

Sommerkjole af Tencel (lyocell) fra Rachel Kollerup i NICE Kollektionen.

Sommerkjole af Tencel (lyocell) fra Rachel Kollerup i NICE Kollektionen.

No Comments

Leave a Reply