Verden skal producere 15 gange så mange bukser til fast fashion for at tilsvare ét par slow fashion bukser. Det er en af del-konklusionerne fra Rachel Kollerup og FORCE Technologys modeforskningsprojekt.
Derfor trækker jeg i dag divisionsstykket frem, der får fashionistaen til at rette sig i stolen, om pris og brug og brug og forbrug.
Altså: Hvis man køber et par slow fashion bukser til 2000 kr. og bruger dem 100 gange på en levetid af 3 år, giver det en brugspris pr. gang à 20 kr.
Køber man et par fast fashion bukser til 499 kr. og bruger dem 6 gange*(6 ganges brug er det gennemsnitlige antal brug for fast fashion. Kilde: FORCE Technology) giver det en brugspris pr. gang på 81 kr.
Det vil sige: 6 ganges brug er antaget over en levetid på 2 måneder. Verden skal altså producere 16 par fast fashion bukser for, at tilsvare ét par slow fashion bukser. I miljøbelastning sviner det 15 gange mere – i kroner er det en merudgift på 5984 kr. over tre år.
Rasmus Nielsen, civilingeniør, FORCE Technology siger: Det er I brugsfasen af tøjet at miljøhensynet virkelig batter. Vi har gennegået og vurderet materialevalget og produktionsfasen af første del af Rachel Kollerups kollektion, og bemærkelsesværdigt er det, at udsvingende på miljøbelastningen er relativt små uanset materialevalg. Det, der betyder noget, er at vælge et materiale, der holder længe og som kræver mindst mulig behandling i brugsfasen, og som kan genanvendes, når tøjet er slidt op.
Ingen væverier i ordets overførte betydning. Der er både økonomisk gevindst og miljøansvar i at købe mindre, men af den gode kvalitet, der holder længe. Sådan kan vi allesammen deltage i modens grønne omstilling. Lige nu.
I morgen er en særlig dejlig dag. Sammen med Anna Thormann rejser jeg til Designers’ Open i Leipzig, hvor vi skal præsentere første del af min forskningskollektion og vores miljøresultater. Designers’ Open åbningsshow er i morgen aften, med blandt andet min kollektion på podiet.
No Comments