Skal dit affald give pant?

Få et par kroner per tøjaffaldsdel du smider ud. Sådan lyder en mulig løsning fra de radikale i en meget omtalt nutidig problemstilling om tøjaffald. Det forholder sig sådan, at vi danskere igen sætter rekord, denne gang i de gennemsnitlige 16 kilo tøjaffald per person vi hvert år smider til forbrænding.

Vi har så meget affald, at hvis affald var guld ville vi eje millioner, ingen applaus for den kliche!. Kvikke hoveder har allerede regnet den ud, og uden forretning, hvad skulle så ellers drive os til den lyse idé, på nær håbet om en bedre verden, selvsagt.

Affald kan upcycles til bedre produkter, det skal blot sættes i system og sorteres rigtigt. En styregruppe fra Innovationsnetværket for miljøteknologi er i fuld gang i tænketanken for at finde ud af hvordan vi i Danmark kan sortere affaldet, bruge hinandens viden og lade danske produktionssteder samarbejde om muligheder for at spinde affaldet til nye gode materiale.

En vision om en happy ending hvor affald kan skabe værdi, fordi vores dyrebare forskerhoveder og de danske produktionssteder kan stikke sammen og få gang i ny inspirerende vækst

I Prato i Italien ligger uldvæverierne side om side, og hvad jeg ikke vidste indtil for nylig var, at her genbruger man den kasserede uld til nye metervarer. Blot én fabrik har bevis og certifikat, men vender man vrangen på uldtøjet ind til etiketten, (på nær hvis der står VW (virgin wool)), så kan man praktisk talt være sikker på, at ulden har haft et tidligere liv. Ja tak til indsamling, sortering og upcycling. At affaldssortere har vi gjort i årevis, de fleste familier kender til at pakke deres aflagte tøj og donere til godgørende formål, men behøver vi at få pant for det? Vil det lære os en lektie om forbrug og omtanke, eller animerer det blot til samme eller mere tøjspild?

 

http://www.b.dk/politiko/radikale-foreslaar-pant-paa-toej

http://inno-mt.dk/dk/eventkalender/eventkalender/genanvendelse-af-tekstiler.aspx

http://www.cardato.com/contest/?utm_source=CLASS+Newsletter&utm_campaign=3327866d87-CLASSecohub+July+Highlights&utm_medium=email

 

No Comments

Leave a Reply