Derfor er uld så godt og så bæredygtigt

Der er ingen trivl om, at uld er mit foretrukne nummer hvad angår materialevalg, såre enkelt er uld “The Toast of the Town”. Jeg kan lave de flotteste draperinger og blødeste læg i uldstoffet, jeg kan forme det og skære det skarpt – uldstoffet belønner mig ved, at falde med en elegant tyngde eller give mig den fleksibilitet, som jeg har brug for i tæt formskårne styles.

Det ligger nærmest i min natur, at jeg, hvadenten det er sommer eller vinter, gladeligt klæder mig i uld. For uld har som bekendt den fordel at holde kroppen varm i kulde og kølig i varme, og så er jeg tilmed velklædt, ukrøllet og smudsafvisende. Jeg kan koncentrere mig om andre ting. Mit tøj fungerer!

Det store PLUS er at uld høster toppoint på bæredygtighed, uld er nemlig en af de tekstiler i gruppe med viscose og bomuld der udleder mindst CO2 under produktion. Til sammenligning om man vælger et kunstigt fremstillet uldlignende produkt, kræver nylonfremstilling mere end 5 gange mere energi, akryl 3,8 gange, og polyester 2,7 gange mere energi, end det tager at producere en tilsvarende masse af uld*.

Fordele ved uld

  • Uld absorberer 30% af sin vægt i vand uden at den føles fugtig
  • Uld er biologisk nedbrydeligt
  • Uld krøller ikke
  • Uld har et naturligt indhold af stoffet Lanolin, som gør at ulden holdes modstandsdygtig over for smuds, skidt og lugt
  • Uld er sammen med viscose og bomuld den tekstilgruppe der udleder mindst CO2 under produktion
  • Uld er fornybart materiale (fåret får ny uld igen og igen)
  • Uld er yderst holdbart og holder farven
  • Ulds åndbare isolerende evne holder kroppen varm i kulde og kølig i varme
  • Uld er ikke brændbart

Kilder:
Life Cycle Assessment: New Zealand Merino Industry Merino Wool Total Energy Use and Carbon Dioxide Emissions, Prepared by Andrew Barber and Glenys Pellow

http://www.nicefashion.org/en/professional-guide/raw-materials/Wool.html

Fra rachel kollerup "basically black" kollektionen. Nederdel, 100% uld

Fra rachel kollerup “basically black” kollektionen. Nederdel, 100% uld

One Comment

Den iskolde luft er det billigste, bedste og bæredygtige renseri | rachel kollerup
december 11, 2012 9:04 am

[…] Læs også indlægget: Derfor er uld så godt og så bæredygtigt […]

Leave a Reply