Peggy og Krystle  

IMG_3276

I efteråret blev det konkret, da jeg var på tur hos VIA i Herning hvor jeg eksperimenterede med strik af hamp og uld og fik lavet flotte prototyper af striktrøjer. Striktrøjerne bliver til at få fingrene i hen på sensommeren 2022.

Hemp4Tex er et dansk udviklingsprojekt støttet af Innovationsfonden, hvor et konsortie af Teknologisk Institut, VIA University, Rachel Kollerup, Kvadrat, Vittenbjerggård, Advance Nonwoven og Aarhus Universitet frem til 2024 samarbejder på frembringelsen af miljøansvarlige hampegarner. Undervejs opsøger vi erfaringer med hampmaterialet til tekstilbrug. I efteråret 2021 undersøger vi muligheder med hampgarner til strik. 

Projektet samarbejder med Linificio e Canapificio Nazionale i Norditalien. Det er her vi henter vores hampgarner til undersøgelsen. Europæiske garnproducenter har øjnene rettet på projektet, der er nemlig stor efterspørgsel på hampegarner fra EU. Lige nu er det kun Kina, der kan levere hampen til garnproduktion.

Det var Ole Strange der i 2018 strikkede baner af hamp og uld, som derefter blev syet til trøjer. Ole Strange var en mester i strik og fandt frem til den perfekte spændstighed mellem hamp- og uldgarnet. Endnu en genistreg var det at Ole Strange sammenstrikkede ufarvet hampgarn og ufarvet uldgarn og lod de to farver harmonere. Der er stadig en enkelt trøje tilbage i shoppen og den kan købes her

Inspirationen til Peggy og Krystle er hentet fra 1980’erne. Læsere på min alder husker måske Krystle Carrington fra Dollars. Peggy er minimalistisk med delikate detaljer, og der tænkte jeg straks på Peggy Lipton. Der er fokus på skuldre og ærmer med vidde.

Det er Krystle, der er skitseret her.

Bær, løv, sand og hvid himmel

Tænk på sensommerens og efteråret afgrøder, der giver næring og liv langt ind i det nye år. Jeg glæder mig til at arbejde med kombinationen af af de to garntyper, hamp og uld, som skaber changerende effekter i strikken.

I oktober indbød VIA University til samarbejde om at strikke uld- og hampegarnerne sammen. Vi strikkede flere testprøver, og vi var utrolig heldige, garnerne spillede hurtigt smukt sammen uden for meget dril fra teknikken. Testarbejdet hos VIA University er meget vigtigt for at give en klart indblik i strikkekvaliteten. Jeg kom hjem med så fine resultater, som var klar til at blive syet prototyper af. 

Peggy

Sødmefyldt mandarin og solmoden fersken. Inspireret af Malibu Sunset får farveblandingen i “Peggy, Malibu” din basis garderobe til at skinne.
Blandingen af uld og hamp lægger sig i tilfældig melange, som skaber et funklende farvespil.

“Peggy” sweater er strikket af blød GOTS-certificeret merinould og Oeko-Tex 100 certificeret hamp .