Har du overblik over dit tøj?

Velkommen tilbage til artikelserien “Træn dig til en mindre tøjbunke”. Artikelserien er en del af undervisningsprojektet MAKE THAT CHANGE, som handler om hvordan vi som forbrugere kan opbygge mere miljøansvarlige tøjforbrugsvaner.

I den her artikelserie tager jeg fat i de miljøproblemer vi, måske nok ubevidst, forårsager med vores overforbrug af tøj. For det er nok de færreste, der tænker over hvad der sker med vores tøj, når vi har haft vores sorteringsrunde i klædeskabet og derefter doneret overskuddet til genbrug.

I det her forår samarbejder jeg med Trasborg Danmark* for at blive klogere på genbrugstøj. Jeg undersøger hvad vi forbrugere skal være opmærksomme på, og lytter på de udfordringer indsamlingsstederne står med i dag.

*Trasborg Danmark er et af indsamlingsfirmaerne i Danmark der lever af at indsamle brugt tøj, sortere det og gensælge det til genbrug på linie med Red Barnet, Røde Kors, Blå Kors og Frelsens Hær.

Vi har i årevis haft meget fokus på tøjproduktion og på at tøj skal laves af mere bæredygtige materialer. Men overproduktion af tøj forårsager ikke blot miljøforurening i produktionsfasen, det skaber også bjerge af tøjaffald.


Fra 2025 skal tekstiler indsamles i egen affaldsfraktion

Vi sorterer allerede vores husholdningsaffald i bioaffald, elektronikaffald, papir og pap, plastik og aluminium. Fra 2025 skal også vores tekstilaffald indsamles i egen fraktion.

Det bliver en stor opgave at få ekspederet tekstilfraktionen, sådan at mest muligt tøj bliver genbrugt eller genanvendt. For, som det er nu, meldes der om faldende kvalitet på indsamlet tøj, som gør det vanskeligt at afsætte tøjet til genbrug. Tøj, der genanvendes, er stadig på meget lavt niveau. Derfor ender meget kasseret tøj direkte til afbrænding. Det er ressourcespild og så udleder afbrænding CO2.

Det gælder derfor om allerede nu, at træne ansvarlige tøjvaner.

Har du overblik over dit tøj?

Forestil dig, at du kigger ind i dit tøjskab, og at du har total overblik over alt dit tøj. Der ligger tøj, som du bruger igen og igen og som du kan kombinere på kryds og tværs. Du er glad for dit tøj og du bruger dit tøj til det er slidt op – og først dér forsyner du dig selv med et nyt stykke tøj, der erstatter det gamle.

Velkommen til træningssession 2, hvor vi sammen skal kigge ind i tøjskabet. Sidste gang fik du opgaven at fundere over hvilket af dit tøj, du bruger igen og igen. Bagefter skulle du tælle op hvor meget af dit tøj, der havde været i brug den sidste uge.

At observere hvilket tøj du bruger igen og igen er en simpel øvelse, men den giver dig et klokkeklart billede af din adfærd med dit tøj.

Når du noterer dig hvad for tøj du bruger igen og igen, bliver du klar over hvilken type tøj, der er et sikkert hit næste gang du trænger til nyt. Med den erfaring laver du sandsynligt færre impulskøb.


Hvor meget forskelligt tøj bruger du?

Måske har du i den forløbne uge talt op hvor meget forskelligt tøj du har brugt, faktisk kan du gå metodisk til værks ved at observere ranglisten af dit tøj i klædeskabet. Det tøj, som du har brugt den seneste uges tid ligger højst sandsynligt øverst eller først for i klædeskabet – og fordi det ligger lige i synsfeltet, så er det også sandsynligt, at det er det tøj du kommer til at bruge det næste stykke tid.

Tøjet, der ligger øverst og lige i dit synsfelt er den type tøj, som du bruger. Måske er det dit nyeste tøj, der ligger øverst, og fordi det har nyhedens interesse, så bruger du det meget lige nu. Hold godt øje med det tøj og observer om det forbliver øverst i bunken eller bevæger sig nedad.

Ligger der tøj øverst i bunken, som du har haft i årevis, kan du gøre endnu et interessant studie. For hvorfor bruger du stadig det tøj – er det på grund af designet? Eller er det kvaliteten? Er det fordi det er behageligt at have på? Eller er det fordi det er nemt at vedligeholde? Det kan sagtens være af alle fire grunde. Jeg ville hæfte mig ved designet, og notere mig hvad tøjet er lavet af – og så ville jeg notere mig mærket. At du er en flittig bruger af netop det tøj, har givet dig en god erfaring, som du kan gøre nytte af næste gang du trænger til nyt tøj.

 

Hvordan skete det, at det tøj, der ligger nederst i bunkerne, kom til at ligge der?

Du har glemt at du har det?

Du har ikke været rigtig tilfreds med det?

Det er blevet grimt af brug og tøjvask?

Størrelsen passer ikke længere?

Det er blevet umoderne?

Det er besværligt at vedligeholde?

Tøjet, der ligger nederst og bagerst i skabet må være den type tøj du aldrig skal købe igen. Tøjet ligger til modning som kandidat til den næste genbrugsdonation.

Sådan får jeg bedre overblik

Hvis du er en af dem der genkender situationen med et overfyldt tøjskab og som gerne vil arbejde med at få et bedre overblik over dit tøj, så start med at gøre dig observationerne:

Hvad for noget tøj bruger jeg igen og igen

Hvordan går det med det nye tøj jeg køber – hvor ligger det om et halvt år

Hvor meget af mit tøj bruger jeg egentligt

Hvad for noget tøj ligger allerbagest i skabet

God læselyst!

I næste artikel tager jeg på udsalg. Men inden da vil jeg spørge dig: “er du nøjsom på miljøets vegne?”,

 Hjemmeopgave 

Nogle vil nok være fristet af at gå til makronerne nu og få gjort kål på al det tøj, der ikke bruges – men lad nu være at gå agurk. Nøjes nu blot med at observere.

Næste gang du er ved at falde for nyt tøj, så husk på dine observationer. Vurder allerede i butikken hvilken betydning det tøj, du er på vej til at købe vil have for dig om et halvt år.