Er du nøjsom på miljøets vegne?

Det er temmeligt lækkert, at sikre sig et par stykker tøj på udsalg fra sit yndlingsmærke, af følgende, så indlysende grunde:

  • Fordi man på forhånd kender kvaliteten
  • Man ved man vil bruge det – og –
  • Det er fedt at spare penge.

Er der sandsynlighed for, at det tøj, der er købt her, kommer til at ligge øverst i tøjbunken i en lang periode? 

Ja, der er!

Velkommen til træningssession 3, hvor vi skal på udsalg. Billigt tøj og nedsatte priser er ikke længere sæsonbestemt til januar og juli, det er der hele tiden. Hver en anledning, Valentines day, mid season sale, early autumn sale til black friday, bliver brugt til at reklamere med tilbud. Måske kommer vi endda til at se endnu mere markante nedsættelser i slipstrømmen af coronakrisen. 

Er du den bevidste forbruger? eller svimler det for dig, når udsalget lokker med tilbud og din AUTO-PILOT siger køb, køb, køb?

Før vi går på udsalg, så vil jeg gerne præsentere en case for dig, som handler om at værdisætte tøj

…CASE: Tøjets værdi ……….

Det er ikke så længe siden at jeg underviste en HTX-klasse, hvor vi talte om tøjets værdi.

Jeg spurgte ud i klassen: 
Hvad er forskellen på en H&M sweatshirt og en Ralph Lauren sweatshirt?
En sagde: Kvaliteten
Jeg svarede: Muligvis
En anden sagde: Prisen
Jeg svarede: Ja, afgjort

Mit næste spørgsmål var:
Hvad for en af de to sweatshirt forventer i at have længst tid?
En sagde: Ralph Lauren sweatshirten.
Hvorfor?
På grund af kvaliteten.

Er der en forventning til at dyrere mærker er bedre kvalitet?
En svarede: Ja

Hvad hvis de to sweatshirt egentlig er lige god kvalitet på trods af prisforskellen.
Passer man lige godt på begge sweatshirts?
En sagde: Nej, man passer bedst på den dyre.
Hvorfor?
…….. (tavshed)

Jeg gentog
hvorfor passer man bedre på den dyre sweatshirt?
En sagde: Fordi den dyre har en større værdi

Hvis vi nu forestiller os at de to sweatshirt er samme kvalitet – det kan vi ikke vide om de er – men i det her eksempel antager vi at kvaliteten er den samme. Er det så stadig den dyre, der har størst værdi?
En svarede: Ja
Andre nikkede: Ja

Har den investering I har lagt i tøjet betydning for hvordan I passer på det,
og hvor længe I sandsynligt vil bruge tøjet?
En svarede: Ja
En anden svarede: Det andet er ikke så meget værd, det er lige meget …

…………………………

Vi har nu afdækket værdien af de to sweatshirt ud fra pris og mærke. Jeg ved godt at i ikke alle sammen har svaret, men det gør ikke så meget for min egentlige pointe.

Har I tænkt på, at der skal 330 gr. bomuld til at lave en H&M sweatshirt – og der også skal bruges 330 gr. bomuld til at lave Ralph Lauren sweatshirten?
Klassen : …

Der skal bruges lige meget jord, vand og energi for at høste 330 gr. bomuld til de to sweatshirts.

Eksemplet fra casen er en måde at forstå værdien af tøj ud fra et ressourcemæssigt perspektiv. Miljøet, og de ressourcer, der bruges til at lave tøj af, skeler ikke til mærker eller priser. Ressourcen kommer fra jorden, om der står H&M eller Ralph Lauren i nakken.

Jeg tænker på det hver gang, jeg passerer en tøjbutik. Hvor meget jord, vand og energi hænger der for her, og hvor længe kan den ressource (tøjet) blive brugt, inden det ender i affaldsbunken.

Jeg er blevet nøjsom på miljøets vegne. Når jeg køber tøj vurderer jeg, hvor jeg får mest udbytte af ressourcen (tøjet). Det giver mening i en ressourceknap verden, at træne den forståelse og respekt for ressourcer.

Den 29. juli 2019 var en markant skæringsdag. På den dag havde verden samlet set opbrugt de ressourcer som er til rådighed for et helt år. Den dag falder tidligere år for år. Verden bruger ressourcer for hvad der reelt kræver 1,8 jordklode at levere.

Udsalgstøj, eller fast fashion tøj, har ressourcemæssigt samme værdi som haute couture, måske er det endda dyrere miljømæssigt, fordi der kan være taget færre miljøhensyn i produktionen.

Bevar det samme kritiske blik for tøj, som hvis det var til fuld pris. Så kommer du ikke hjem med tøj, som alt for hurtigt ender bagerst i skabet – og bare ligger der og modner som kandidat til den næste genbrugsdonation, eller måske direkte til affaldsspanden.

God læselyst!

Næste gang …

Vi bliver i tøjbutikken lidt endnu.
I næste artikel giver jeg råd til hvordan du kan udvælge dig den gode tøjkvalitet

Praktisk øvelse

Arbejd med at se dit tøj som værdifulde ressourcer. Jorden kan ikke længere følge med i at levere ressourcer til vores forbrug, så der skal passes godt på det vi har. Hvor meget og hvor længe vil du bruge dit tøj førend du smider dem væk?

I foråret fik jeg et bjerg af brugt tøj

Et helt ton tøj. Det er rigtig meget tøj. Og tanken strejfede mig, hvorfor jeg egentlig havde sagt ja til udfordringen med at sortere, bedømme og evaluere den store mængde. Læringsprocessen har været vild og jeg har skrevet en bog om det.

Til efteråret i forbindelse med udstillingen MAKE THAT CHANGE giver jeg publikum mulighed for samme indsigtsfulde oplevelse.

Læs mere »

Velkommen til artikelserien

MAKE THAT CHANGE udadvendte aktiviteter er sat på pause på grund af coranavirus, men undervisningsprojektet har en stort arkiv af onlinemateriale til rådighed. 
Følg med i artikelserien og få træningstips, der får dine tøjbunker til at svinde ind.

Læs mere »

Har du overblik over dit tøj?

Forestil dig, at du kigger ind i dit tøjskab, og at du har total overblik over alt dit tøj. Der ligger tøj, som du bruger igen og igen og som du kan kombinere på kryds og tværs. Du er glad for dit tøj og du bruger dit tøj til det er slidt op – og først dér forsyner du dig selv med et nyt stykke tøj, der erstatter det gamle.

Læs mere »

Er du nøjsom på miljøets vegne?

Jeg er blevet nøjsom på miljøets vegne. Når jeg køber tøj vurderer jeg, hvor jeg får mest udbytte af ressourcen (tøjet). Det giver mening i en ressourceknap verden, at træne den forståelse og respekt for ressourcer.

Læs mere »

Sådan udvælger du den gode kvalitet

Forestil dig selv som superwoman cirkulerende i helikopterperspektiv over en by af tøj med et lynsnart blik for detaljen og en kolossal realitetssans, der kun tillader køb af det mest udsøgte. Du er selektiv. Du køber kun det du har brug for. Du kan udvælge dig tøj, som du ved er enkelt at vedligeholde og som du vil bruge igen og igen. Du bytter dig til en festkjole. Du donerer et godt stykke tøj i ny og næ til genbrug.

Læs mere »

Den komplekse guide til bæredygtige tøjkøb

Det er kompliceret at få bæredygtigheden til at gå op. At designe tøj, som både er miljøansvarligt produceret, har en lang holdbarhed og som let kan genanvendes – er en vurdering, der allerede starter i designfasen. Endvidere må der ikke sælges for meget, for så bidrager vi til overforbrug og der må heller ikke sælge for lidt, for så kan vi ikke leve af det – og intet af det er bæredygtigt!

Læs mere »

Hamp konference

Hør om fordele og barrierer ved produktion af hampetekstiler i Danmark/Norden lige fra marken med produktion og processering af råvarer frem til færdige tekstiler og prøvedesigns til mode- og møbelbranchen. Det sker i Herning den 25. februar 2020. Arrangementet er gratis.

Læs mere »

No Comments

Leave a Reply

Portræt af Rachel Kollerup

Mode og grafisk designer med speciale i miljøansvar. Rachel Kollerup arbejder med forskningsbaserede projekter, så som det danske udviklingsprojekt med hamp. Med MAKE THAT CHANGE inddrager Rachel Kollerup forbrugeren i forhold til at nedsænke klimaaftrykket ved tøjforbrug. Ved eget tøjmærke præsenteres publikum for miljøansvarligt tøjdesign.

Portræt af Rachel Kollerup

Mode og grafisk designer med speciale i miljøansvar. Rachel Kollerup arbejder med forskningsbaserede projekter, så som det danske udviklingsprojekt med hamp. Med MAKE THAT CHANGE inddrager Rachel Kollerup forbrugeren i forhold til at nedsænke klimaaftrykket ved tøjforbrug. Ved eget tøjmærke præsenteres publikum for miljøansvarligt tøjdesign.

forside_some

Et helt ton
gode grunde til kun at shoppe yndlingstøj

Problemet med alarmerende mængder af genbrugstøj afdækket ved håndkraft og tilsat guide til stop det selv-løsninger.

149 DKK