Du kan ikke se det og du kan knapt mærke det, men nu ved du det. Fyldet i fremtidens vinterfrakke kommer hverken fra dyr eller plastik – og så produceres det endda i Danmark
Ingen and eller gås behøver lægge fjerpragt til dynefrakkens fyldige kamre, og alternativet til den naturlige varme krammer, er ikke længere syntetiske polyesterfibre. For nu kommer hampefyldet, lavet af korte restfibre fra hampindustrien og samlet i luftig masse til måtter i metermål.
Det var Flemming Werk, direktør i Advance Nonwoven, der efter at have set sidste års hørkollektion og bemærket det quiltede inderfoer i jakkerne, formulerede efterspørgslen. Advance Nonwovens hampemåtter bruges efterhånden alle steder hvor fantasien rækker, så hvorfor ikke også her.
En cityfrakke du kan holde varmen i
Jeg har designet en fin vinterfrakke til citybrug, det kan jeg ligeså godt sige. En cityfrakke, der passer til det meste. Frakkens yderside er ekstravagant i 100% uld, så følger midterforet, som er hampmåtte og inders ligger fed viskosesatin. Jeg har været omhyggelig med mit materialevalg, og opmærksom på at vælge materialer, der stort set ikke kræver vedligeholdelse. Selvfølgelig er det klart, har man pladret sig til, så kræver frakken en tur til renseriet. En anden ting at notere sig er, at frakken er af naturmaterialer. Hvis regnen stænker frakken, bør den hænges til tørre på bøjle efterfølgende. Vand og ilt sætter uomtvisteligt gang i nedbrydning af organisk materiale, den regel gælder også for tøj.
Funktionelt design
I designet har jeg været optaget af detaljer til glæde ved brug. Som eksempel har jeg været opmærksom på, at give plads til en blazer eller stor trøje under frakken. Det er irriterende, når det hele snæver til under armen. Jeg har også haft fokus på dybe lommer til at lune hænderne og mobiltelefonen. Endelig har jeg kælet for kraven. Udtrykket ændres efter hvor varm frakken skal være, alt efter om kraven knappes eller ej.
Forstudier er den ideelle fejlfinder
Der har været forstudier i vinterfrakkeprojektet. Derfor udkom frakken i en version 0.0 prototype hvor fyldmaterialet var gængs polyesterskum. Forstudier er nødvendige for at vurdere om idéen er gangbar og give et sammenligningsgrundlag med nye og eventuelt mere miljøansvarlige materialer, her hampmåtten. Nogle eksempler er frakkens vægt, fylde og varmeregulering, men forstudier er også for at spotte de sytekniske udfordringer. Quiltningen på frakken er håndarbejde. Jeg hørte suk og tænders skæren under version 0.0 – men ved version 1.0 gled det nemmere, fordi vi forbedrede mønsterdelene og så viste det sig, at det var nemmere at sy i hampmåtterne frem for det mere uregerlige polyesterskum.
Vinterfrakken er light. Elegant og ligefrem vinterhyggelig og så lyser den op blandt alle de dunkelsorte vinterfrakke-kolleger derude.
Frakken har først premiere til vintersæsonen 20/21
Jeg er i god tid med at fortælle om vinterfrakken, for vi er næsten ude af sæson nu. Det er også først til næste vinter, den er tiltænkt. Jeg har en enkelt frakke i Nordhavn, der kan opleves, endog købes. Ellers tager jeg i mod forudbestilling allerede nu.
Pris 7.500 kr.
One Comment
Circular Fashion Days | rachel kollerup
[…] Hvis hampen ikke kan indgå i en ny spindingproces, er der endnu en udvej. Med teknologien fra Advance Nonwowen kan fibrene laves til isoleringsmåtter, som kan bruges som vatteret fyld i vinterovertøj. […]