Velkommen til artikelserien

Få træningstips, der får dine tøjbunker til at svinde ind

Kort før jul var jeg til workshop hos Miljøstyrelsen, hvor eksperter var samlet for at give input til Miljøstyrelsens plan for affaldsforebyggelse. Ved tekstilbordet sad jeg sammen med fem kolleger i feltet, hvor vi delte synspunkter og debatterede forebyggelse af tekstilaffald. Det har inspireret mig til at skrive på en artikelserie om hvordan vi forebygger tekstilaffald.

Vi har indtil nu haft meget fokus på helbredelsen af affaldsproblemet –  at skabe cirkulær økonomi ved at udnytte affaldets potentiale. Det gør man ved at indsamle til genbrug og genanvendelse. At donere tøj til genbrug er blevet danskernes foretrukne løsning, når det kommer til at skille sig af med aflagt tøj. Vi har med andre ord fået donationsvanen under huden.

Men, det sker at genbrug- og genanvendelsesløsninger bliver præsenteret forsimplet og uden den kompleksitet, der følger med håndteringen af det aflagte tøj. For er vi egentligt klar over hvad der sker med tøjet, når vi har givet vores donation? Kunne tøjressourcen være bedre udnyttet? Vi kunne også starte vores indsats meget før – ved at forebygge affaldsproblemet, så det reelt aldrig opstår. Det skal vi debattere i artikelserien!

Tekstilaffaldsekspert og PhD-studerende, DTU Environment & Humana, Nønne Nørup medvirker i artiklerne.

Forebyggelse af tøjaffald sker allerede i tøjbutikken – det er der, vi skal træne


Vi danskerne smider 4,3 kg tekstilaffald direkte
i affaldsspanden hvert år og ca. 6 kg tøj doneres
til genbrug*

Hvorfor tror DU at danskerne skiller sig af med så meget tøj?

  • Er det på grund af prisen – det er billigt at købe nyt?
  • Bliver tøjet slidt op?
  • Er kvaliteten ikke god nok?
  • Køber vi mere tøj end vi har plads til i skabet?
  • Bliver vi trætte af det tøj vi har?
  • Andet?

Du er velkommen til at skrive dit bud i kommentarfeltet nederst på siden.

*Kilde: Nørup et al., 2018 – Nørup, N., Pihl, K., Damgaard, A. and Scheutz, C. 2018, Textiles in Danish Household waste: Qauntities and qualities, Waste Management


Hjemmeopgave til næste gang

Fundér over hvad det er for noget tøj, som du gang på gang bruger – og prøv så at tælle op hvor meget forskelligt tøj du cirka har brugt den sidste uge.

God læselyst!
I næste artikel tager jeg et kig ind i tøjskabet

 

No Comments

Skriv et svar

Portræt af Rachel Kollerup

Mode og grafisk designer med speciale i miljøansvar. Rachel Kollerup arbejder med forskningsbaserede projekter, så som det danske udviklingsprojekt med hamp. Med MAKE THAT CHANGE inddrager Rachel Kollerup forbrugeren i forhold til at nedsænke klimaaftrykket ved tøjforbrug. Ved eget tøjmærke præsenteres publikum for miljøansvarligt tøjdesign.