Har du overblik over dit tøj?

Det var i sidste måned at Miljøstyrelsen havde workshop i affaldsforebyggelse. Affald er opdelt i flere fraktioner som husholdningsaffald, elektronikaffald, byggeaffald, papir og pap og tekstilaffald. Det er en stor opgave at få ekspederet affaldet, sådan at mest muligt affald kan genbruges eller genanvendes. Tekstilaffald, eller tøjaffald mere populært sagt, hører til mit fokusområde omkring bæredygtigt tøj. Jeg faldt for visionen om at forebygge tøjaffald og det har inspireret mig til at skrive på en artikelserie.

Forestil dig, at du kigger ind i dit tøjskab, og at du har total overblik over alt dit tøj. Der ligger tøj, som du bruger igen og igen og som du kan kombinere på kryds og tværs. Du er glad for dit tøj og du bruger dit tøj til det er slidt op – og først dér forsyner du dig selv med et nyt stykke tøj, der erstatter det gamle.

Velkommen til træningssession 2, hvor vi sammen skal kigge ind i tøjskabet. Sidste gang fik du opgaven at fundere over hvilket af dit tøj, du bruger igen og igen. Bagefter skulle du tælle op hvor meget af dit tøj, der havde været i brug den sidste uge.

At observere hvilket tøj du bruger igen og igen er en simpel øvelse, men den giver dig et klokkeklart billede af din adfærd med dit tøj.

Når du noterer dig hvad for tøj du bruger igen og igen, bliver du klar over hvilken type tøj, der er et sikkert hit næste gang du trænger til nyt. Med den erfaring laver du sandsynligt færre impulskøb.

Hvor meget forskelligt tøj bruger du?

Måske har du i den forløbne uge talt op hvor meget forskelligt tøj du har brugt, faktisk kan du gå metodisk til værks ved at observere ranglisten af dit tøj i klædeskabet. Det tøj, som du har brugt den seneste uges tid ligger højst sandsynligt øverst eller først for i klædeskabet – og fordi det ligger lige i synsfeltet, så er det også sandsynligt, at det er det tøj du kommer til at bruge det næste stykke tid.

Tøjet, der ligger øverst og lige i dit synsfelt er den type tøj, som du bruger. Måske er det dit nyeste tøj, der ligger øverst, og fordi det har nyhedens interesse, så bruger du det meget lige nu. Hold godt øje med det tøj og observer om det forbliver øverst i bunken eller bevæger sig nedad.

Ligger der tøj øverst i bunken, som du har haft i årevis, kan du gøre endnu et interessant studie. For hvorfor bruger du stadig det tøj – er det på grund af designet? Eller er det kvaliteten? Er det fordi det er behageligt at have på? Eller er det fordi det er nemt at vedligeholde? Det kan sagtens være af alle fire grunde. Jeg ville hæfte mig ved designet, og notere mig hvad tøjet er lavet af – og så ville jeg notere mig mærket. At du er en flittig bruger af netop det tøj, har givet dig en god erfaring, som du kan gøre nytte af næste gang du trænger til nyt.

Mange bliver nok forbavsede over hvor lidt tøj, der bruges af den samlede mængde tøj fra tøjskabet

Hvordan var det, det skete, at det tøj der ligger nederst i bunkerne, kom til at ligge der?

  • Du har glemt at du har det?
  • Du har ikke været rigtig tilfreds med det?
  • Det er blevet grimt af brug og tøjvask?
  • Størrelsen passer ikke længere?
  • Det er blevet umoderne?
  • Det er besværligt at vedligeholde?

Tøjet, der ligger nederst og bagerst i skabet må være den type tøj du aldrig skal købe igen. Tøjet ligger til modning som kandidat til den næste genbrugsdonation.

Hvis du er en af dem der genkender situationen med et overfyldt tøjskab og som gerne vil arbejde med at få et bedre overblik over dit tøj, så start med at gøre dig observationerne:

  • Hvad for noget tøj bruger jeg igen og igen
  • Hvordan går det med det nye tøj jeg køber – hvor ligger det om et halvt år
  • Hvor meget af mit tøj bruger jeg egentligt
  • Hvad for noget tøj ligger allerbagest i skabet

Hjemmeopgave til næste gang

Nogle vil nok være fristet af at gå til makronerne nu og få gjort kål på al det tøj, der ikke bruges – men lad nu være at gå agurk. Nøjes nu blot med at observere.

Næste gang du er ved at falde for nyt tøj, så husk på dine observationer. Vurder allerede i butikken hvilken betydning det tøj, du er på vej til at købe vil have for dig om et halvt år.


God læselyst!

I næste artikel tager jeg på udsalg. Men inden da vil jeg spørge dig: “er du nøjsom på miljøets vegne?”

Portræt af Rachel Kollerup

Mode og grafisk designer med speciale i miljøansvar. Rachel Kollerup arbejder med forskningsbaserede projekter, så som det danske udviklingsprojekt med hamp. Med MAKE THAT CHANGE inddrager Rachel Kollerup forbrugeren i forhold til at nedsænke klimaaftrykket ved tøjforbrug. Ved eget tøjmærke præsenteres publikum for miljøansvarligt tøjdesign.