Viscose – bøgebark til dine kurver

Viscose er pendant til bomuld, og jeg bruger den med glæde. Jeg holder af den fine, glatte og strækbare overflade, viscosen giver mig. Viscosen falder flot og tungt og samarbejder med kropsvarmen om at forme sig smukt til kroppens kurver. Og så er fibrene rigtig gode til at optage og holde på farven i stoffet, og det forlænger tøjets levetid.

Viscose, modal, lyocell eller Tencel er gjort af samme stof, nemlig bøgebark omdannet til cellulosefibre og videreforarbejdet til tråd. Først ved et nærmere kig på kemien, gør det sig klart, at det er tilblivelsen af cellulosefibrene, der afgør opdelingen.

Længst mod døren har vi viscose, så følger modal, der i sin kemiske proces har fået en forfining af fibrene – det kan særligt mærkes på optagelsen af vand og vaskbarheden i det hele taget. Alle produkterne sidder i øvrigt på miljøskolens forreste række, men lyocell/Tencel er klassens darling og troner ved vinduet. Det østrigske firma, Lenzing AG, producerer Tencel efter en genial opfindelse fra slut 80’erne, hvor man fandt en metode til at omdanne den østrigste bøgetræbark til cellulosefibre i et lukket økosystem. Her undgår man helt spild og genvinder energien til produktionen undervejs i processen.

Viscose er et mellemkrigsbarn, en bomuldserstatning, og blev populært, først fordi råvaren fandtes – og kunne produceres – i Europa, sidenhen naturligvis på grund af stoffets muligheder og lækre struktur.

Fordele ved viscose

  • Glat og blød overflade, som gør viscosen behagelig at have på
  • Krøller ikke
  • Biologisk nedbrydelig
  • Kan vaskes ved lave grader
  • God farveholdbarhed
  • Består af cellulosefibre fra bøgetræer*
  • Åndbart og absorberer fugt 50% bedre end bomuld

*Hvis cellulosefibrene er produceret i Europa. I Asien bruges eucalyptustræer istedet. Alle træer optager CO2 under vækst – hvis der bliver plantet nye træer, er produktionen bæredygtig og CO2 neutral.

rachel kollerup og viscose
Jeg bruger udelukkende europæiske producerede viscosekvaliteter. I fremtiden vil jeg have fokus på Tencel. Jeg tester altid mine stoffer grundigt, her vurderer jeg om stoffet holder sig pænt glat, og ikke laver små nullermænd efter flere ganges brug? Forbliver farven frisk? Kan stoffet vaskes og hvordan? Krøller stoffet? Tåler det strygning? Er stoffet behageligt at have på? Hvis Tencel opfylder mine øvrige krav til bæredygtigt tøj, vil Tencel absolut blive mit fremtidige foretrukne valg indenfor viscosefamilien.

Kilder:
“Life cycle assessment of man-made cellulose fibres”. Li Shen and Martin K. Patel
http://organicclothing.blogs.com/my_weblog/2005/11/tencel_sustaina.html
http://www.nicefashion.org/en/professional-guide/raw-materials/viscose.html
http://designprocessen.dk/baeredygtigt/tekstil/distribution/
Tak til Ole Alm, Civ.Ing./MSc, PhD. for gennemgang og hjælp til afkodning af kildematerialet.

Bluse i viscose fra rachel kollerup SS12 kollektion

Bluse i viscose fra rachel kollerup SS12 kollektion

No Comments

Skriv et svar